İstanbul Deniz Hali’nde her türlü kaçak avlanan balık satılıyor!
1980’lere kadar Marmara ve Karadeniz’de yunuslar acımasızca avlandı. Devlet, fazla avlansınlar diye yunus avcılarına silah, mermi ve kredi dağıttı. Karadeniz evlerinde saç fitilli lambalarda yıllarca yunus yağına...
1980’lere kadar Marmara ve Karadeniz’de yunuslar acımasızca avlandı. Devlet, fazla avlansınlar diye yunus avcılarına silah, mermi ve kredi dağıttı. Karadeniz evlerinde saç fitilli lambalarda yıllarca yunus yağına bulanmış bez parçaları kullanıldı. Yunusların zıpkını, dinamiti, kurşunu yiyince attığı çığlıklar bir yana, Marmara yunus kanından kızıla kesti.
Ne zaman ki devlet yunus avını yasakladı, işte o zaman balıkçı, geçimi için sürü balıklarına dadandı.
Bugün, yüksek teknolojik cihazlara sahip balıkçı filoları göç balığının önüne kilometrelerce uzunlukta ağ bırakıyor ve Boğaz’dan geçmelerine engel oluyor. Oysa bu balıklar 8 bin yıldır beslenmek için Boğaz’ı geçerek göç ediyor.
*
Balıkçı filosu Karadeniz ve Marmara’da balığın hızla azalmasına neden oluyor. Azalan balık nüfusu onbinlerce tekneyi beslemeye yetmeyince, memleketin her yerinde kaçak avcılık yapılıyor. Tüketilmeyen birçok deniz canlısı türü katlediliyor. Avlanan 1 kg balık başına 10 kg balık hiç tüketilmeden çöpe atılıyor. Yavru balıklar bir kez bile üreyemeden avlanıyor. Yılda 700 bin ton hamsi avlanıyor. Bunun 3’te 2’si balık çiftliklerine yem olarak gidiyor. Sürdürülebilir olması gereken balık çiftlikleri yeni balık üretmiyor, aksine aşırı miktarda hamsi avlayıp onu daha pahalı bir ürüne dönüştürüyor.