Kadınların çalışmaması = 12 trilyon dolar kayıp
Kalkınmak için toplumsal cinsiyet eşitliği şart derken kimse boş konuşmuyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, kadınlar iş hayatına erkeklerle eşit katılsa, küresel ekonomiye 12 trilyon dolar daha eklenecek....
Kalkınmak için toplumsal cinsiyet eşitliği şart derken kimse boş konuşmuyor.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, kadınlar iş hayatına erkeklerle eşit katılsa, küresel ekonomiye 12 trilyon dolar daha eklenecek.
Kadınların üstlendiği ücretsiz işlerin, görünmeyen kadın üretiminin, karşılıksız emeğinin değeri ve ekonominin kaybı 12 trilyon dolar.
Küresel GSYH’nin yaklaşık yüzde 13’ü.
Skillsoft’un Kuzey Amerika, Avrupa, Ortadoğu, Afrika, Asya Pasifik ve Asya’da yaptığı “Kadınların İş Gücüne Etkisi” başlıklı araştırmaya göre; kadınlar eğitimde fırsat eşitliğine sahip olsalar bile, iş hayatında erkeklere göre çok daha fazla engelle karşılaşıyor ve kariyer merdivenlerini daha yavaş tırmanıyor.
Malum, kadınların rol ve becerileri konusunda önyargılar had safhada; üst yönetim de kadınların iş yaşamında ilerlemesi konusunda sorumluluk hissetmiyor.
Katılımcıların çoğu, çalışan kadınların karşılaştığı en büyük sorunun iş ve özel hayat dengesi olduğunu düşünüyor.
Erkekler aile, ev veya kariyet arasında seçim yapmak zorunda kalmazken, kadınlar tam tersi.
Bu nedenle kadınlar işe erkekler kadar odaklanabilme şansına sahip değil.
Çocuk bakımı, yaşlı bakımı, yemek pişirme, temizlik; dünyadaki ücretsiz işlerin yüzde 75’i kadınlar tarafından yapılıyor. (McKinsey Global Institute, 2015)
Katılımcıların yüzde 92’sine göre, dünya genelinde yönetici seviyesindeki kadınların sayısı yetersiz. Ve bu doğru. Fortune 500 şirketlerinin sadece yüzde 5’ini kadınlar yönetiyor. Şirketlerin yönetim kurulunda yer alan kadınların oranı ise yüzde 17.