Kırsalı kadınlar kalkındıracak
Safran, Anadolu’dan çıkma bir bitki olmasına rağmen yaygın şekilde mutfağımızda ya da gündelik hayatımızda pek yer tutmuyor. Safran yetiştirmek zahmetli bir iş olduğu için bu bitki hak ettiği değeri...
Safran, Anadolu’dan çıkma bir bitki olmasına rağmen yaygın şekilde mutfağımızda ya da gündelik hayatımızda pek yer tutmuyor. Safran yetiştirmek zahmetli bir iş olduğu için bu bitki hak ettiği değeri bulamamış, zaman içinde ihmal edilmiş.
Oysa “kırmızı altın” diye de anılan safran, dünyanın en değerli baharatı ve tüm dünyada çok pahalı. Bu yüzden normalde “kiloyla” sözü edilen bitkilerin aksine safrandan “gramla” bahsedilir. İşlenip baharat haline getirilen safranın gram fiyatı yaklaşık 40 TL.
Böylesine değerli bir bitkiyi yetiştirmek haliyle emek istiyor.
1 kilogram safran baharatı elde edebilmek için 150 bin adet safran çiçeğine ihtiyaç var. Dikenleri yüzünden iç köklerin toplanması ise çok kolay değil.
Ama bu emek karşılığını sadece mutfakta değil, ilaç ve boya sanayisinde de veriyor. Safran kendi ağırlığının yüzbinlerce katı ağırlıktaki suyu boyayabildiği için boya üretiminde çok kullanılır. İlaç sektöründeki yerini ise sağlığa faydalı özelliklerine borçlu.
Türkiye’de ağırlıklı olarak Safranbolu’da yetişen bitki, ABC Deterjan’ın 2017’nin mart ayında başlattığı “Yerli Yerinde” projesiyle Çukurova’nın uzantısı olan topraklarda da ekilmeye başlandı.
ÜLKE EKONOMİSİ İÇİN KATMA DEĞER SAĞLAYAN KADINLAR
ABC’nin üretim tesislerinin bulunduğu Osmaniye ilinin Bahçe ilçesinde 22 kadın seçildi; bu kadınlar safran ekimi eğitimi aldı. Ve sonrasında bitkinin ekimine başladılar.
Başta, safranın bu topraklarda tutup tutmayacağı bilinmiyordu. Ancak Bahçe Ziraat Odası Başkanlığı ile ortak yürütülen proje kapsamında, Osmaniye bölgesi toprağının safran çiçeği yetiştirmek için çok elverişli olduğu anlaşıldı.
İlk yıl, Bahçe ilçesinde 5 bin metrekarelik bir ekim alanı bulundu.
Bu alan bölünerek kadın çiftçilere safran yetiştirmeleri için tahsis edildi.
Şimdi ilk defa onlar i&cce...