Türkiye’de ‘en alttakiler’
"İŞ istemek için kapısına gittiğim erkeklere göre ben sadece muhtaç bir kadınım, onlara göre "yoksulluk yoksunluğu getirir", ama ben çalışmak ve emeğimin karşılığını almak istiyorum....
"İŞ istemek için kapısına gittiğim erkeklere göre ben sadece muhtaç bir kadınım, onlara göre "yoksulluk yoksunluğu getirir", ama ben çalışmak ve emeğimin karşılığını almak istiyorum. Bedenimi değil, emeğimi ona sunuyorum. Ve karşılığında çocuklarımın ekmeğini istiyorum, çünkü insanca yaşayacaksam başka çarem yok."
Suriyeli göçmen kadın, çocuklarıyla sığındığı yoksul mahallede iş arama sürecini, yaşama çabasını ve çaresizliğini böyle anlatıyor.
*
Emek göçü tarihi korunmasız, kötü koşullarda ve vasıfsız işlerde en düşük ücrete çalışan göçmen kadınların tarihi biraz da.
Hem kadın hem göçmen hem farklı bir etnik gruptan hem de işçi sınıfından olmaları kadınların emeklerinin diğer herkese göre daha fazla sömürülmesine neden olmuş hep.
Ne de olsa göçmen işçi kadın, yerli işçi kadına, erkek göçmene ve vasıflı göçmen işçiye göre daha dezavantajlı.
*
Hacer Foggo ve Kemal Vural Tarlan’ın Kalkınma Atölyesi için hazırladığı ‘Suriyeli Dom Göçmenler, En Alttakiler, Yoksulluk ve Ayrımcılık Arasında Göç Yollarında’ raporuna göre, Ortadoğu’nun Romanları diye bilinen Suriyeli Dom göçmen kadınların ücretleri erkeklere göre yüzde 30-40 daha düşük; kadın ve çocuk emeği daha ucuz olduğu için özellikle tarımsal alanlarda erkeklerden çok kadınlar çalışıyor.