NATO yeni Genel Sekreterini beklerken…

Kuzey Atlantik İttifakı’nın 13’üncü Genel Sekreteri Norveç eski Başbakanı Jens Stoltenberg 10 yıllık görev süresinin ardından Ekim başında görevinden ayrılıp yerini Hollanda Başbakanı...

Kuzey Atlantik İttifakı’nın 13’üncü Genel Sekreteri Norveç eski Başbakanı Jens Stoltenberg 10 yıllık görev süresinin ardından Ekim başında görevinden ayrılıp yerini Hollanda Başbakanı Mark Rutte’ye bırakıyor.

Rutte’nin adaylığına son itirazlar geçtiğimiz hafta itibarıyla kalktı. Slovakya, Macaristan ve Romanya’nın onay vermesinin ardından önümüzdeki hafta 32 üye ülkenin daimi temsilcilerinin sonucu Brüksel’de tescil etmesi bekleniyor.

Böylece 9-11 Temmuz Washington zirvesinde ittifakın daha bütünlüklü bir fotoğraf vermesinin kapıları açılıyor. Ancak yeni Genel Sekreteri başta Ukrayna’daki savaş olmak üzere yönetilmesi gereken çok sorun bekliyor.

En büyük şansı koordinasyonunu sağlayacağı ittifakın karşısında Soğuk Savaş’ta olduğu gibi bir hasım olması, bu hasmın ağırlığının ve baskısının ittifakı bir arada durmaya, iç uzlaşmalara varmaya zorlaması.
Foreign Policy, Politico ve daha pek çok yerde çıkan analizlere göre Rutte tam da bu işin adamı. Siyasi tecrübesi farklı kutuplardan partileri koalisyonlar içinde uzlaştırmaya dayanıyor ve pazarlık etmeyi çok iyi biliyor.

Genel sekreterlik yarışında gösterdiği performans da zaten buna işaret ediyor....

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Avrupa kötü yola düşer mi? 03 Temmuz 2024 | 1.321 Okunma Amerika’nın zor seçimi 30 Haziran 2024 | 91 Okunma Realizmin sevdiğim tarafı 26 Haziran 2024 | 94 Okunma NATO yeni Genel Sekreterini beklerken… 23 Haziran 2024 | 100 Okunma Arap kamuoyu Amerika’nın umurunda mı? 19 Haziran 2024 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar