Savaşan dünya ve Türkiye...
Uppsala Çatışma Verisi Programı’na dayanan analizlere göre savaşların sayısı, sıklığı ve uzunluğu Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana ciddi şekilde artmış. Geçtiğimiz...
Uppsala Çatışma Verisi Programı’na dayanan analizlere göre savaşların sayısı, sıklığı ve uzunluğu Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana ciddi şekilde artmış. Geçtiğimiz yıl itibarıyla 55 fiili çatışma yaşanmış ve bu çatışmaların süreleri de sürekli artarak 8-11 yıl aralığına ulaşmış.
Emma Beals ve Peter Salisbury Foreign Affairs’deki makalelerinde yaklaşık 2 milyar insanın, yani dünya nüfusunun dörtte birinin çatışmalardan etkilenen bölgelerde yaşadığını yazıyor, bu yılın başı itibarıyla zorla yerinden edilmiş insanların sayısının 108 milyonu geçtiğini söylüyor.
Tahminleri bu sayıların daha da artacağı, savaşların çoğalacağı ve insanların daha zor koşullar altında yaşayacağı yönünde. Beals ve Salisbury’nin önerisi BM bünyesindeki çatışma çözüm modellerinin gözden geçirilmesi. Tam olarak ne yapılması gerektiğini anlatmasalar da gündemlerinde BM reformu yok. Daha ziyade taktiklerin değişmesinden söz ediyorlar.
Ancak onların uyarıları da Uppsala verileri de dünyanın giderek bir patlama noktasına doğru yöneldiğine işaret ediyor. Özellikle büyük denen devletlerin sığ görüşleri bizleri pek çok açıdan felaketin eşiğine doğru sürüklüyor. 406 milyon insanın...