Unutulmayanlar
Değerli Okurlar, sizleri bir kaç dakikalığına da olsa insanı hasta edecek kadar yıpratıcı olan bu ülke gündeminden koparıp, öğrendiğimde beni çok duygulandıran bir öyküye götürmek...
Değerli Okurlar, sizleri bir kaç dakikalığına da olsa insanı hasta edecek kadar yıpratıcı olan bu ülke gündeminden koparıp, öğrendiğimde beni çok duygulandıran bir öyküye götürmek istiyorum. Gerçek bir yaşam öyküsüne… Züleyha Zeynep’le Yusuf Kamil’in birbirlerine olan derin sevgilerinin 156 yıldır insanlığa hizmet veren “Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin” kuruluş hikayesine… Hikayenin bu tarafının yanında, kahramanlarımızdan birinin benim hemşehrim ve yaşamlarının bir bölümünün de benim üniversitemle bağlantılı olması beni duygulandıran başka bir özelliğidir.
1808 yılında Malatya’nın Arapgir ilçesinde doğar Yusuf Kamil. Çok küçük yaşlarda babasını kaybettiği için amcası tarafından yetiştirilir. Zeki, becerikli, dürüst ve çalışkandır. Arapça, Farsça ve Fransızca öğrenir. Zamanında öğrenmiş olduğu lisanlar sayesinde 1862 yılında Fransız yazar Fenelon’dan çevirdiği Telemak ile de edebiyat çevresinde önemli bir yer edinecektir. Önemli olmasının sebebiyse, Telemak ilk çeviri roman özelliğini taşımaktadır. Bunu aklınızda tutun, lütfen. 21 yaşında Divan-ı Hümayun’da çalışmaya başlar. Birkaç sene sonra Mısır’a Vali Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın Sarayı’na atanır. Konuşması ve yazılarıyla Vali Paşa’yı çok etkiler ve güvenini kazanır. Bir süre sonra Mısır Hazinesi’nin katibi olur. Yeni görevi nedeniyle sık sık valinin yanına çıkmakta ve kızı Züleyha Zeynep’i görmektedir.
Züleyha Zeynep, Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın kızı, Hidiv Sarayı’nın da Prensesi’dir. Kahire’nin yoksullarına yardım etmekte ve elinden geldiğince herkesin dertleriyle ilgilenmektedir. Talibi çoktur ancak babası, kızına layık birini bulamamaktadır.