Bize her yer Fırat Kalkanı
El Bab’da çatışmaların şiddeti bugün itibarıyla zirveye ulaştı. Özel Kuvvet personeli, komandolar ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kente girmesiyle beraber çatışmalar meskun mahal...
El Bab’da çatışmaların şiddeti bugün itibarıyla zirveye ulaştı. Özel Kuvvet personeli, komandolar ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kente girmesiyle beraber çatışmalar meskun mahal çatışmasına dönüşmüş ve yoğunlaşmış durumda. Meskun mahal çatışmalarındaki en önemli konu istihbarattır. Çünkü bir sonra gireceğiniz evi, mahalledeki bütün faaliyeti görmeniz gerekir. O yüzden de meskun mahal operasyonu hiç kolay değildir. Hele ki DAEŞ gibi unsurlar operasyon yaptığınız yerde sivilleri, halkı kalkan olarak kullanıyorsa her şey çok daha zorlaşır.
El Bab’ı küçümseyenler olabilir. Oysa El Bab, 100 binin üzerinde insanın yaşadığı, bölgenin en büyük yerleşim merkezlerinden biridir. Rakka ile beraber DAEŞ’in yığınaklanma yaptığı, yıllardır elinde tuttuğu bir merkezdir burası. Bu nedenle de şehirde geçmişten beri tuzaklanmış binlerce El Yapımı Patlayıcılar (EYP), mayınlar ve ağır tanksavar silahları vardır.
El Bab operasyonu başladığı andan itibaren binlerce atış yapıldı ve bölgedeki hedefler birer birer etkisiz hale getirilmeye çalışıldı. Hedefin sayısına baktığınızda bölgede ne kadar büyük bir yığınaklanma yapıldığını net olarak görüyorsunuz.
Türk Silahlı Kuvvetleri plan olarak bölgeyi, özellikle de El Bab’ı batıdan, kuzeyden ve doğudan kuşatmayı düşünüyor. Başlangıç itibarıyla önce kuzey bölgesine girildi. Bir koldan doğudaki Münbiç’ten El Bab’a giden yolun emniyeti sağlanmaya çalışıldı. Bir grup TSK mensubu ve ÖSO da kentin batısındaki bölümü kuşatmaya çalıştı. Bu kuşatma tamamlandığı andan itibaren de dış mahallelerden kente giriş başladı. Bölgedeki ilerleme istikametleri göz önünde bulundurulduğunda, özellikle EYP’ler ve bomba düzenekleri kurulduğu için, bu ana koridordan girme şansı başlangıç itibarıyla mümkün olmadı. Bölgeye giden iki ana yolun sözünü ettiğimiz patlayıcılarla döşendiği yönünde ciddi istihbarat bilgileri vardı.