ABD, Ukrayna-Rusya Savaşı'nı Bitirmek İstiyor mu?
Rusya Federasyonu, yaklaşık 500 bin Türk’ün de yaşadığı Kırım’ı 2014 yılında kanunsuz bir şekilde ilhak etmişti. Donetsk ve Luhansk şehirlerinin bulunduğu Donbas bölgesindeki Rus yanlısı...
Rusya Federasyonu, yaklaşık 500 bin Türk’ün de yaşadığı Kırım’ı 2014 yılında kanunsuz bir şekilde ilhak etmişti. Donetsk ve Luhansk şehirlerinin bulunduğu Donbas bölgesindeki Rus yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasındaki çatışmaları fırsat bilen Rusya, 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya resmen savaş açtı.
Türkiye; Tatar, Gagavuz ve Ahıska Türkeri’nin yoğun olarak yaşadığı Kırım Yarımadası’nın ilhakını kabul etmiyor ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunuyor. Türkiye’nin bu resmi tezlerine rağmen birtakım Rusçular ve aklıevveller; Batı’nın kışkırtmasıyla Ukrayna’nın, Rusya’yı tahrik ettiği iddiasında bulunarak işgale meşruiyet kazandırmaya çalışıyorlar. Velev ki, iddia edildiği gibi olsun. Rusya bir çadır devleti midir ki, provokasyona gelsin.
Angajman kuralları çerçevesinde bugüne kadar devam eden savaş, ABD ve İngiltere’nin Ukrayna’ya uzun menzilli füzeleri kullanma izni vermesiyle yeni bir boyut kazandı. Ukrayna, aldığı izin sonrası ABD yapımı ATACMS ve İngiliz Storm Shadow balistik füzelerini ateşledi. Rusya, bu saldırıya Oreşnik hipersonik füzeleriyle karşılık verdi ve nükleer kartını açtı.
Kumarbaz’ın yazarı Fyodor Dostoyevsky sıkı bir hayranı olan Putin, psikolojik harbin bir parçası olan bu blöfü o kadar çok kullandı ki, inandırıcılığı kalmadı. İngiltere Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Korgeneral Rob Magovan, “İngiliz ordusunun bu gece savaşması istenirse bu gece savaşırız.” sözleriyle el yükseltti. Rusya, nükleer füzelerini ateşlediğinde en az üç ülkeden -ABD; İngiltere ve Fransa’dan- karşılık alacağını en iyi kendisi bilir. Yine, Çin’in kendisini yalnız bırakacağının da farkındadır. İran ile sıkı ilişkilere sahip Rusya’nın, bu boş atıp dolu tutma çabası, “Kör ile yatan şaşı kalkar.” atasözünün bir tezahürü olarak görülebilir.
Ukrayna, cumartesi günü de kamikaze İHA’larla özerk Tataristan Cumhuriyet’inin başkenti Kazan’ı vurdu. Saldırıda kullanılan sekiz İHA’nın yedisi gökdelenlere isabet ederken biri hava savunma sistemleri tarafından düşürebildi. Burada bir parantez açmak gerekirse, Rus inşaatçılar tebriği hak ediyorlar. Benzer saldırı Amerika’da olsa, saldırının hedefi olan binalar, ikiz kuleler gibi yerle yeksan olur ve bir mağduriyet tecessüm ederdi.
Rusya Silahlı Kuvvetleri Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İgor Kirillov ve yardımcısı İlya Polikarpov'un suikastla öldürülmesi ve kamikaze drone saldırılarını değerlendirdiğimizde, ABD’nin savaşı sonlandırmak ve Ukrayna’yı çok mağdur etmeyecek şekilde Rusya’yı anlaşmaya zorladığını söyleyebiliriz.