SMO, Pekala Sınır Polisi Olabilir.
Irak, Birinci ve İkinci Körfez Savaşları sonrası karşılaştığı sorunlar ve bölünmeler ile Türkiye ve Suriye’nin önünde çok önemli bir örnek olarak duruyor. Adeta, alınması gereken...
Irak, Birinci ve İkinci Körfez Savaşları sonrası karşılaştığı sorunlar ve bölünmeler ile Türkiye ve Suriye’nin önünde çok önemli bir örnek olarak duruyor. Adeta, alınması gereken dersler bakımından her iki ülke için de yol gösterici bir rehber niteliği taşıyor.
Turgut Özal’ın Birinci Körfez Savaşı’nda bir koyup üç alma hayali; Çekiç Güç, Peşmerge göçü ve defacto Kuzey Irak yönetimi ile sonuçlandı. O Çekiç Güç ki, görev yaptığı süre boyunca bölücü terör örgütünün güç kazanmasına ve azmasına vesile oldu.
Irak, 2003’teki İkinci Körfez Savaşı’nda Amerikan işgaline maruz kaldı ve yaklaşık 500 bin Iraklı ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerince katledildi. Ülke fiilen ikiye (IKBY), duygusal olarak üçe (Sünni, Şii ve Kürt) bölündü. Kuzey Irak, tamamen terör havzası haline geldi. 2005 yılında Irak Anayasası’nda yapılan değişiklik ile Kuzey Irak Kürt Bölgesi’ne özerklik verildi. Bugün; anayasa gereği cumhurbaşkanı Kürtlerden, başbakan Şiilerden ve meclis başkanı Sünnilerden seçiliyor.
Dört milyonluk nüfusu ile ülkenin üçüncü büyük etnik grubunu oluşturan Türkmenler, Körfez Savaşları sonrasında en çok mağdur edilen ve dışlanan etnisite oldular. Türkmenlerin bu durumu, Türkiye’nin o dönemlerdeki güçsüzlüğü ve duyarsızlığının bir sonucu olarak ortaya çıktı. Yine, İkinci Körfez Savaşı sonrasında Erbil, Kerkük, Musul ve Selahaddin gibi şehirlerinin kimlikleri ve demografik yapıları değiştirilerek Türkmenler azınlık durumuna düşürüldü.
Irak’ın başına gelenler sadece bunlarla sınırlı değildi. Amerikan canavarı Deaş terör örgütü; 2014 yılından itibaren sırasıyla Musul, Ramadi, Felluce, Sincar, Tikrit, Diyala ve Selahaddin gibi şehirleri işgal etti. İstila edilen şehirler bir de Deaş yıkımına sahne oldu.
Suriye de çok büyük yıkımlar ve acılar yaşadı; bir milyona yakın insan katledildi. Ülke, terör örgütleri ve sınırlı yabancı askeri güçlere ev sahipliği yaptı. Ancak, Irak kadar şanssız değildi. En azından bir süper şeytan tarafından işgal edilmedi. Bu da kontrolü ele almak, tek parça kalabilmek ve anayasayı kendilerinin yapabilmesi için büyük bir şans demek oluyor.