Türkiye'nin Kamburu: Partilerin İl ve İlçe Teşkilatları
Türkiye’deki siyasi parti sayısı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bugünkü kayıtlarına göre 176 olarak görünüyor. Bu alanda Hindistan, 1800’i...
Türkiye’deki siyasi parti sayısı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bugünkü kayıtlarına göre 176 olarak görünüyor.
Bu alanda Hindistan, 1800’i aşkın siyasi parti sayısı ile ulaşılması güç bir rekora sahip. Türkiye’de kurulan siyasi parti adedi, bir yıl içinde yapılan bekarlığa veda partisi ile neredeyse yarışır durumda. 2024 yerel seçimlerine, birçoğunun ismini dahi bilmediğimiz 35 parti katıldı ve oy pusulalarının uzunluğu, seçmenlere sıkıntılar yaşattı.
Dünyada ilk siyasi organizasyon, 1795 yılında ABD’de kurulan Cumhuriyetçi Parti’dir. Demokrasinin ve siyasi örgütlenmenin beşiği denilen Avrupa’da bile bizdeki kadar siyasi parti ve teşkilatlanma yok ağı yok.
Nicel üstünlüğün olduğu yerde, doğal olarak bir nitelikten bahsetmek mümkün değil. Hal böyle olunca da, kahir ekseriyeti tabela partisi olarak hayatlarını devam ettirmeye mahkum oluyorlar. Bugün, Türk siyasi hayatını 4-5 parti domine ediyor, gündemleri onlar belirliyor; siyaseti onlar dizayn ediyorlar. Geriye kalanlar ya kendilerini eğlendiriyorlar ya da seslerini millete duyuramıyorlar. Çözüm odaklı siyaset anlayışı ile politika üreten ise çok az.
Yine siyasi partilerin seçime girme koşullarının yeniden değerlendirilmesi ve çağdaş hale getirilmesi önemlidir. Üye sayısı bir elin parmaklarını geçmeyen ama gerekli şartları sağladığı için seçime girebilen partiler var. Temel alınması gereken kriter teşkilatlanma değil, üye sayısı olmalıdır.
Partilerde durum böyleyken, teşkilatları nasıl? Belki de en önemli soru bu olmalı. Netice itibari ile aşağıdan yukarıya doğru -tümevarım metoduyla- bir tepkilenme olması ve tepeyi etkilemesi, yönlendirmesi beklenmelidir. Ancak, hiç de böyle olmuyor ve de olması da mümkün görünmüyor.