Hedefi Şaşmayan Silah
Boykot tarih boyu başvurulmuş olan boykot, etkisi idrak edilip, hakkı verilerek uygulandığı takdirde, asla hedefini şaşmaz. Bu silaha karşı direnmek neredeyse imkânsız gibidir. Bir önceki yazımızda kâfirlerin...
Boykot tarih boyu başvurulmuş olan boykot, etkisi idrak edilip, hakkı verilerek uygulandığı takdirde, asla hedefini şaşmaz. Bu silaha karşı direnmek neredeyse imkânsız gibidir. Bir önceki yazımızda kâfirlerin Müslümanlara karşı uyguladıkları bazı boykot örneklerini kısaca yazdık. Şimdi Müslümanların düşmanlarına karşı uyguladıkları bazı boykot örneklerine hatırlayalım.
Beni Hanife’nin lideri Sümame bin Üsal el Hanefi (ra) nin Mekke müşriklerini boykot etmesi; bu zat Müslüman olduktan sonra umre yapmak üzere Mekke ye gitmişti. Mekke müşrikleri ona: “ Ey Sümame sen dininden çıkıp sapıttın mı?” dediler. O da: “Hayır aksine ben en hayırlı din olan İslam’a girdim” dedi ve şöyle devam etti; “Şunu iyi bilin ki, yeminle söylüyorum, Resulullah (sav) emretmedikçe bundan böyle Yemâme’den size bir gram gıda vs. maddeler gönderilmeyecektir.” Daha sonra Yemâme’ye dönünce, ikinci bir emre kadar Kureyş’e bir şey satılmamasını emretti. Kureyş buna bir yıl bile dayanamayıp hemen Resulullah (sav) a müracaatla yalvarıp yakardılar. Resulullah (sav) Sümame (ra) ye bir mektup yazarak boykotun kaldırılmasını emretti de Kureyş nefes aldı.
70 küsur yıl öncesinden ümmete boykot çağrısı yapan şehit imam Hasan el Benna, eğitim risalesinde sıraladığı 40 vecibenin 22. maddesinde şöyle der: “İslam’ın iktisadi müesseselerini ve mamullerini teşvik ederek İslam’ın genel servetine katkıda bulun. Ne olursa olsun bir kuruşunun dahi gayri Müslimlerin eline geçmemesine çalış. Sadece İslam vatanının ürettiklerini kullan ve tüket.” İleriyi gören İslam önderleri çok önceden bizleri uyarmışlar ancak biz kavrayamamışız.
İkinci intifada’dan bu yana Yahudi mallarına uygulanan kısmi boykot birçok yerde ses getirmiştir. Furkan savaşı diye isimlendirilen Gazze katliamından sonra Mısırda yüz elli şubesi bulunan İngiliz şirketi bir mağazalar zincirinin kapatma kararı aldığı basına yansımıştı. Onun dışında zaman zaman ümmetin sıkıntıları harladıkça, Yahudi mallarına yapılan boykot çağrıları da önemli bir işlev görmektedir. Bu şirketler dışarıya pek yansıtmasalar da milyarı bulan zararları olmaktadır.
Son ırak işgaliyle kabaran boykot dalgası sonrasında Coca Cola, pazarının yüzde yirmi beşini kaybettiğini belirterek BM’yi dava edeceğini söylemişti. Bu da yine Yahudi mallarına konulan boykotların, sessiz sedasız ama çok etkin bir silah olduğunun delilidir.
Gazze katliamıyla başlayan boykot dalgasında bir ay zarfında, Yahudi şirketlerinin kayıplarının 376 milyar dolar olduğu haberleri sosyal medyaya yansımıştı. Şu an ki 3. İntifada da boykota gereken hassasiyet gösterilirse, etkisi çok büyük olacaktır.