Oy kullanmamak zalime destek olmaktır
Tıbbi sorunlarımız için doktorlara başvururuz. Sair ihtiyaçlarımızda; marangoz, elektrikçi, yapıcı, sıvacı, boyacı, tamirci vb. gereken sanatkârlara başvururuz. Fıkhi konularda da âlimlere...
Tıbbi sorunlarımız için doktorlara başvururuz. Sair ihtiyaçlarımızda; marangoz, elektrikçi, yapıcı, sıvacı, boyacı, tamirci vb. gereken sanatkârlara başvururuz. Fıkhi konularda da âlimlere başvurmamız gerekmez mi? Haddini bilenler, bunu yapıyor. Ancak; heyecanlı, samimi ama cahil bazı gençler, kalp ve kulak kapılarını kapamış, kör bir inatla tekfir ahkâmı kesmeye devam ediyorlar. Sormuyorlar, sorduklarında da, kendileri gibi heyecanlı gençlere soruyorlar. Okumuyorlar okuduklarında da asli kaynakları değil, ön yargılarını artıracak kitaplar okuyorlar.
Oy kullanmak vaciptir diyen âlimleri saymasak, caiz diyen âlimler, % 95 az değildir. Caiz değil diyense birkaç kişidir. Yani caiz diyenler ortalama 49 kat daha fazladır. Vaciptir diyenler bu hesaba dâhil değil... Başka bir bakışla, caiz diyenlerin isabet ihtimali 49 kat fazla. Caiz değil diyenlerinse yanılma ihtimali 49 kat fazla. Şimdi elimizi vicdanımıza koyup düşünelim ve gereğini yapalım.
İyi niyetli gençlerin hamasi nutukları da normaldir. İnanıyorum ki onlar dinleye geldikleri hamasi nutuklardan etkileniyorlar. Olgunlaştıkça daha iyi anlayacak ve doğru olanı bulacaklardır.
Maide Suresi 44-45 ve 47 ayetlerin, sadece mealine bakıp ahkâm kesen kardeşlerim şunu bilsinler ki, kitaplığımdaki yaklaşık 15 tefsiri inceledim. Müfessir ve müçtehit ulemanın neredeyse hepsi, şu görüşte: “Kim inkâr ederek veya hafife alarak, Allah (cc) ın indirdikleriyle hükmetmezse kâfir olur. Ama Allah (cc) hükümlerini inkâr ve istihfaf etmeksizin, şu veya bu sebeple beşeri kanunlarla hükmeden, fasık veya zalim olur ama kâfir olmaz.” Sadece örnek olarak iki müfessirin ifadelerini özetle sunalım. İbni Kesir (rh.a):
Ali bin Ebu Talha, İbni Abbas’dan (ra) rivayet eder ki, O (ra) şöyle demiştir: “Kim Allah’ın indirdiğini inkâr ederse kâfir olur, kimde Allah’ın indirdiğini ikrar eder de onunla hükmetmezse o zalim ve fasıktır.” ( Tefsir El Kur’an El Azim C.2 S.578 İbni kesir) bu ifade genel müfessirlerin de görüşlerinin özeti gibidir.
Kadı Beydavi (rh.a): “ Kim hafife alarak veya inkar ederek Allah’ın indirdikleriyle hükmetmezse, hafife aldığından ve başka hükümlerle hükmetme inat ve azgınlığından dolayı kafir olur,” dedikten sonra her üç vasfı ayrı uygulamalar için kaydeder. Şöyle ki: