Madenler ve sömürü
Prof. Dr. Haydar Baş’ın “en önemli kaynak paketi” olarak açıkladığı madenler konusunu biraz irdelemek istiyorum. Afrika’nın birçok ülkesi batıya karşı bağımsızlıklarını...
Prof. Dr. Haydar Baş’ın “en önemli kaynak paketi” olarak açıkladığı madenler konusunu biraz irdelemek istiyorum.
Afrika’nın birçok ülkesi batıya karşı bağımsızlıklarını görünürde kazanmalarına rağmen, “kölelik” başka biçimlerde devam etmektedir. Ülkelerinin çok değerli maden yataklarını batı emperyalizminin emrine vererek kendileri açlığa mahkûm halde yaşarken, kendi topraklarından çıkan madenlerle batı insanının refah düzeyinin artmasına sebep olmaktadırlar.
Nijer, dünyanın en fakir ülkelerinden biridir. Ancak tam tersine yer altı kaynakları bakımından çok zengindir. Nijer halkı kendi topraklarındaki bu madenlerden yararlanamamaktadır. Bu ülkenin zengin altın, uranyum ve kömür madenleri Fransa’nın egemenliği ve kontrolü altındadır.
Fas’taki altın madenlerini de ağırlıklı olarak Fransızlar çıkarmaktadır.
Güney Afrika, dünya platin rezervlerinin yüzde 80’ine sahip. Bu madenler Lonmin Marikana adlı İngiliz şirketi tarafından çıkartılır. Bu şirkette çalışan yerli Afrikalılar açlık düzeyinde bir gelir elde ederler. Bir kaç yıl evvel “daha fazla ücret talebi” ile yürümeye kalktılar, yabancı şirketlerin emrindeki polisler 30 işçiyi öldürdü.