‘Danıştay geçmişte YSK kararı almış’

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, referandumdaki “mühürsüz oy”un peşini bırakmamakta kararlı. Nitekim dün telefondaki konuşmamızın uzun bir bölümünü buna ayırdı; her bir cümlede ses tonu...

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, referandumdaki “mühürsüz oy”un peşini bırakmamakta kararlı.

Nitekim dün telefondaki konuşmamızın uzun bir bölümünü buna ayırdı; her bir cümlede ses tonu da bir adım yükseldi ve hırslandı.

Aradığında, YSK’nın ret kararına karşı Danıştay’a itiraz başvurusunu yeni yapmışlardı.

YSK kararlarına itiraz yolunun kapalı olduğunu anımsatıp bundan nasıl bir fayda beklediklerini sordum.

“YSK’nın aldığı idari bir karar” deyip açıklama getirdi:

“Çünkü yasada açık ve net bir şekilde mühürsüz oyların geçersiz kabul edileceği yazılmış.

Buna karşın YSK idari bir karar alarak bunları geçerli kabul edeceğini söylüyor. Biz YSK’nın idari kararını Danıştay’a taşıdık.”

Geçmişte “kamu kurumu niteliğindeki bazı sivil toplum örgütlerinin de YSK kararlarını Danıştay’a götürdüğünü” söyledi.

Seçimlerle ilgili yargı yönetimi ve denetiminden söz edildiğini, YSK’nın bir denetim işlemine ilişkin karar aldığını, dolayısıyla buna itiraz haklarının bulunduğunu belirtip devam etti:

“Biz burada sadece ‘Hayır’ verenlerin değil, 49 milyonun oyunu savunuyoruz. Eşit olmayan koşullarda, devletin tüm baskı ve imkânlarının tüketildiği ortamda sandığa gidildi; buna rağmen vatandaş kararlı bir şekilde sandığa gidip oyunu kullandı. YSK ise vatandaşın gösterdiği bu yaklaşıma ve kanuna aykırı şekilde Doğu ve Güneydoğu’da sandıklar daha yeni kapanmışken, Batı’da ise henüz oy verme işlemi devam ederken idari bir karar aldı, mühürsüz pusulaların da geçerli olduğunu duyurdu. YSK parlamentodan daha güçlü değil. Mühürsüz olan oyları kabul idari karardır, yargısal karar değildir; çünkü kanun aksini söylüyor. Nitekim meslek kuruluşlarına ilişkin YSK’nın geçmişteki kararları Danıştay’a taşınmış.”

DOĞRUDAN AİHM Mİ?

Kılıçdaroğlu’na, “Anayasa Mahkemesi ve AİHM süreçleri çok zaman almayacak mı?” diye sordum.

Anayasa hukukçularıyla bir toplantı gerçekleştirdiklerini bildirdi, AYM’nin geçmişteki tutumunu göz önünde bulundurduklarını ve henüz karar vermediklerini söyledi.

Sözlerinden AYM’ye gitmeden doğrudan AİHM’ye gitmeyi de tartıştıklarını anladım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 475 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 129 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 456 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 136 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 592 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar