İttifak için çıkış formülleri
Habertürk Gazetesi Yazarı Muharrem Sarıkaya'nın bugünkü (20.03.2022)''İttifak için çıkış formülleri'' başlıklı yazısı.
SİYASİ Partiler ve Seçim kanunlarında yapılacak değişiklik henüz Komisyon’da ele alınmadı ama tartışması alevlenerek sürüyor.
Şunu belirtmeliyim ki, değişiklik tek başına Millet İttifakı ve bileşenlerinin kadrolarını etkilemiş değil, Cumhur İttifakı içinde de endişeli olanlar var...
Özellikle de ittifak sepeti içinde olmanın getirdiği avantajla geçen seçim kazanılan bölgelerin milletvekilleri arasında…
Güçlendirilmiş parlamenter sistem etrafında bütünleşik 6 muhalefet partisi ise gelecek hafta sonu liderlerin yapacağı ikinci zirve öncesi formül üretmek için çalışıyor.
BAŞKANLIKTA TAMAM, AMA…
Milletvekili seçimi konusunda henüz bir model geliştirmiş değiller, ancak Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda kararlılar.
Nitekim iki gündür yaptığım sohbetlerde bunu ifade ettiler.
CHP’den Seyit Torun ve Muharrem Erkek, İYİ Parti’den Cihan Paçacı ve İsmail Tatlıoğlu, DP’den Cemal Enginyurt, SP’den Bülent Kaya, Gelecek’ten Selçuk Özdağ ve Kani Torun ile DEVA’dan Sadullah Ergin ve İdris Şahin aynı cümleyi kurdu:
“Cumhurbaşkanlığı seçiminde ortak aday çıkarmakta kararlıyız…”
Konu milletvekili seçimine gelince sözleri farklılaşıyor; sistem, istemeseler de partilere ciddi bir yarış zorunluluğunu dayatıyor.
Bu da Cumhurbaşkanlığı seçiminde ortak aday hedefini de zorlayacak rekabeti zorunlu olarak önlerine koyuyor.
HAZİNE YARDIMINI ALMAK İÇİN
Zaten şapkalarını önüne koyup formül aramalarının gerisinde de oy oranı ve milletvekili sayısının hesabıyla ilgili zorluklarla birlikte Hazine yardımı da önemli bir kıstas oluşturuyor.
Önerilen teklif olduğu gibi çıkarsa, seçime katılma yeterliliğine sahip partilere yapılacak Hazine yardımı, %7 Türkiye barajını aşması veya aldığı geçerli oyların %3’e ulaşması halinde söz konusu olacak.