‘Teklif’ için söylenenler
Öncelikle belirteyim 2 gündür üzerinde tartıştığımız Anayasa değişiklik teklifi, AK Parti ile MHP arasında uzlaşılan metin değilmiş. Bunu da dün Anayasa konusundaki müzakereci MHP’li Mehmet Parsak...
Öncelikle belirteyim 2 gündür üzerinde tartıştığımız Anayasa değişiklik teklifi, AK Parti ile MHP arasında uzlaşılan metin değilmiş.
Bunu da dün Anayasa konusundaki müzakereci MHP’li Mehmet Parsak ile konuşurken öğrendim.
O da gazeteci arkadaşlar bir soru yönelttiklerinde fark etmiş.
Örneğin, seçimlerle ilgili 67. madde Anayasa’dan kaldırılıyordu; yeni metinde yerinde duruyor.
Ancak 67. maddenin, “Seçim kanunlarında yapılan değişiklik bir yıl içinde yapılacak seçimde uygulanmaz” hükmü geçici maddeyle bir defalığına kaldırılıyor.
Teklifi hazırlayanlar, “Sistem değişir, düzenlemeler gecikir, bu arada erken seçim olursa diye getirdik” dese de muhalefet bunu Meclis ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2019 öncesi yapılacağının işaret fişeği olarak algılıyor.
Diğer maddeler üzerindeki eleştiriler ile teklifi hazırlayanların gerekçeleri şöyle:
YEDEK VEKİL: Bütün partilerde “yedek milletvekilliğine” eleştiri yüksek.
Milletvekilliğinin boşalmasına dönük gerekçeler sıralanırken, “ölüm, düşme, düşürülmenin” yanına, hukuki belirliliği olmayan “diğer nedenler” ifadesinin konulması eleş-tiriliyor.
Siyasal koşul ve tercihlerin aylar itibarıyla değiştiği bu çağda, seçilememiş birinin yıllar sonra hem de aynı partiden doğrudan milletvekili atanmasının doğru olmayacağına vurgu yapılıyor.
Asilin yerine geçebilmek için yedek milletvekilinin baskı unsuru yaratacağına dikkat çekiliyor.
ARAŞTIRMA: Meclis araştırmasında “Yürütme adına herhangi bir temsilci katılamaz” hükmüyle komisyonlara hiçbir bürokratın çağrılıp dinlenemeyeceğine dikkat çekiliyor.
Metni hazırlayanlar, “yürütmenin Meclis araştırması üzerinde etkisinin olmaması için” getirdiklerini savunuyor.