Uyum için liderler turu
Referandum sonrası dün yeniden ara veren Meclis’i, 2 Mayıs’tan sonra yoğun mesai bekliyor. Bunun başında da yeni Anayasa’nın şartı gereği 7 yasada 144 madde hemen olmak üzere 6 ay içinde bütün kanunların...
Referandum sonrası dün yeniden ara veren Meclis’i, 2 Mayıs’tan sonra yoğun mesai bekliyor.
Bunun başında da yeni Anayasa’nın şartı gereği 7 yasada 144 madde hemen olmak üzere 6 ay içinde bütün kanunların elden geçirilmesi gerekiyor.
Adalet Bakanlığı, bir süredir buna ilişkin hazırlıklarını referandum sonucunu beklemeden, ihtimalleri göz önünde tutarak yapmış.
Önceliği HSYK ve Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’na vermiş.
Muhtemelen de YSK’nın kesin sonuçları ilan edip Resmi Gazete’de yayımlaması halinde 2 Mayıs’tan sonra Meclis’e gelecek.
TBMM’nin önünde bu açıdan ilk olarak Hâkimler ve Savcılar Kurulu Kanunu ile buna dayalı seçim var.
Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili düzenleme de öncelikler arasında.
Bunu seçim ve siyasi partiler ile Başbakanlık ve bakanlıkların kuruluş yasaları izleyecek.
GRUP KONUŞMASI
Ancak değişen Anayasa, sadece kanunlarda değil, Meclis İçtüzüğü’nde de 6 ay içinde değişikliği zorunlu kılıyor.
Çünkü içtüzük, siyasi partilerin her hafta salı günleri gerçekleştirdiği grup toplantısını Meclis faaliyeti olarak kabul görüyor; sadece milletvekillerine faaliyet hakkı tanıyor.
Nitekim AK Parti’nin Meclis İç Yönetmeliği’nin 8. maddesinde de bu açıkça belirtiliyor; “milletvekili olmayan genel başkan ve yardımcıları ile partili bakanların da toplantıya katılabileceğine ve gerektiğinde söz haklarının olacağına, oy kullanamayacağına” hükmediyor.
Dolayısıyla Cumhurbaşkanı milletvekili olamayacağından, lideri bulunduğu partinin Meclis grubundaki karar alma süreçlerine katılması için düzenleme gerekiyor.