İran'ın "yaralı bilinci"…
Habertürk Gazetesi Yazarı Muhsin Kızılkaya'nın bugünkü (12.10.2022)''İran'ın "yaralı bilinci"…'' başlıklı yazısı.
Çoğu zaman bir kitabı baştan sona okumak gerekmiyor. Bazı kitaplar her zaman, her an bir yerinden açılıp okunacak kitaplardır. Bir sayfasını açar, okumaya dalar, bir de bakmışsınız ki kendinizi kaptırmış, dalgaların üzerinden sürüklenen bir kayık gibi bulunduğunuz yerden bir hayli uzaklaşmışsınız. Bugünkü modern demokrasilerin olmazsa olmazı olan "kuvvetler ayrılığı" ilkesinin esasını ortaya atmış, "Kanunların Ruhu" kitabıyla yasama, yürütme ve yargıyı birbirinden ayrı görmüş Fransız filozof Montesquieu'nun "İran Mektupları" da böyle bir kitaptır işte.
Bir sayfasını açın, bir mektup okuyun, mutlaka arkasından geleni de okumak istersiniz.
“İran Mektupları” filozofun başyapıtı olan “Kanunların Ruhu”na da ilham veren kitabıdır. Bir fikir eseri mi, bir roman mı çok net değildir. Belli ki roman tekniğini kullanarak asıl söylemek istediği çetrefil şeyleri daha kolay, daha yutulur şeyler haline getirmiş filozof…
Kitap ilk defa, Hollanda’da piyasaya çıkmış. 1721 yılında Amsterdam’da yayınlanan kitabın üzerinde müellifin adı yoktur. Yazar kitabını sansürden kurtarmak için bu yolu seçmiştir.