17. asrın büyük âliminden korsanlara ilk öğüt: Namaz kılmadan baskın yapmayın
17. asır ilim hayatımızın en önemli isimlerinden olan Kâtip Çelebi “Tuhfetu’l-Kibar fi Esfârü’l-Bihâr” yani “Devletin büyüklerine deniz savaşları hakkında bir armağan” isimli...
17. asır ilim hayatımızın en önemli isimlerinden olan Kâtip Çelebi “Tuhfetu’l-Kibar fi Esfârü’l-Bihâr” yani “Devletin büyüklerine deniz savaşları hakkında bir armağan” isimli eserinde gemiler hakkında geniş bilgiler verir, geçmişin büyük kaptanlarından sözeder, deniz zaferlerini anlatır ve “Korsanlara Öğütler” başlığı altında tam kırk adet “altın nasihat” sıralar. Çelebi’nin ilk öğütlerinden biri, “korsanın gevşek olmaması”dır.
TÜRK denizciliği, altın çağını 16. asırda yaşadı.. Cezayir korsanları Osmanlı donanmasına katıldı, bunların bazısına “Kapdan-ı Derya” unvanı verildi ve bunlar sayesinde Akdeniz Türk gölü oldu. Bu üstünlük, 1600’lü yılların ortalarına kadar devam etti. Okyanus şartlarına göre yapılmış İngiliz ve Hollanda kalyonlarının Akdeniz’de seyretmeye başlaması dengeyi değiştirdi ve üstünlük okyanusta sahili bulunan bu iki devlete geçti.