Atatürk'ün hisselerinin gerisinde sadece meşhur vasiyet değil, pek bilinmeyen bir özel kanun ve bitmeyen çekişmeler vardır!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İş Bankası Yönetim Kurulu'ndaki CHP temsilcilerinin yerini hazine temsilcilerinin alması gerektiğini söylemesi ve MHP lideri Devlet Bahçeli'nin de bu görüşe destek vermesi üzerine...
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İş Bankası Yönetim Kurulu'ndaki CHP temsilcilerinin yerini hazine temsilcilerinin alması gerektiğini söylemesi ve MHP lideri Devlet Bahçeli'nin de bu görüşe destek vermesi üzerine İş Bankası'ndaki Atatürk hisseleri konusu yeniden gündeme geldi... Önce, bilmeyenler için kısaca söyleyeyim: CHP, Atatürk'ün 5 Eylül 1938'de hazırladığı vasiyetname uyarınca bankadaki hisselerin kuru mülkiyetine sahiptir ama hisselerin gelirinde hak sahibi değildir ve bankanın her sene dağıttığı kârdan gelen meblâğın yarısını Türk Tarih Kurumu'na, yarısını da Türk Dil Kurumu'na vermekle görevlidir, o kadar... CHP vasiyetname uyarınca bugün İş Bankası'nın Yönetim Kurulu'nda dört üye bulunduruyor ve meselenin tartışılan tarafı da işte burada, yani Siyasi Partiler Kanunu gereği bankacılık dahil hiçbir ticarî iş yapması mümkün olmayan CHP'nin İş Bankası'nın yönetiminde yeralmasında... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeme getirdiği ve Devlet Bahçeli'nin de destekleyeceklerini söylediği değişiklik İş Bankası'ndaki Atatürk'e ait hisselerin değil, bu hisseleri temsil hakkının CHP'den alınarak Hazine'ye devredilmesi ve bankanın yönetim kurulunda CHP'nin belirlediği üyeler yerine Hazine temsilcilerinin yeralması...ffffff;">Atatürk'ün elyazısı ile vasiyeti. Altıncı madde, İş Bankası'ndaki hissesinin gelirlerini Tarih ve Dil Kurumları'na bırakıyor.