CHP'lilerin, Kemalistler'in ve bütün muhaliflerin İsmet Paşa'ya bir özür borçları var: İzmir Marşı'nın aslı, "İnönü Marşı"dır!
Türkiye'de siyasi vaziyet ne zaman değişse ortalığı bir marş dalgası sarar; yani o ortama uygun bir marş moda olur... Meselâ, 1908'de İkinci Meşrutiyet'in ilânının ardından her yerde o günlerde bestelenen...
Türkiye'de siyasi vaziyet ne zaman değişse ortalığı bir marş dalgası sarar; yani o ortama uygun bir marş moda olur... Meselâ, 1908'de İkinci Meşrutiyet'in ilânının ardından her yerde o günlerde bestelenen "Vicdanı muazzam olan Osmanlıların biz" marşı okunup çalınmış, millet güftede geçen "Enverle Niyazi, unutulmaz o isimler" mısraını gümbür gümbür haykırmıştır. Cumhuriyet'in ilânından sonraki en yaygın marş, Cemal Reşid'in bestesi olan ve 1933'ten itibaren okunan "Onuncu Yıl Marşı"dır. 1877'deki Plevne müdafaasını anlatan Gazi Osman Paşa Marşı, 1960 ihtilâlinden önceki gergin günlerde yeniden rağbet bulmuş ve güftesi değiştirilip "Olur mu böyle olur mu /Kardeş kardeşi vurur mu" diye okunmuştur.