İnkilap Tarihi kitabı üzerine havanda su dövmek
Birkaç günden buyana, “İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük” dersleri konusunda bir tartışma yaşıyoruz. Söylendiğine göre ders kitaplarında Atatürk’ten bahsedilen...
Birkaç günden buyana, “İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük” dersleri konusunda bir tartışma yaşıyoruz. Söylendiğine göre ders kitaplarında Atatürk’ten bahsedilen kısımlar azaltılıyor, İsmet Paşa’yı anlatan yerler de çıkartılıyormuş...
Meraklandım, durup dururken böyle bir tartışmanın niçin çıktığını Millî Eğitim’deki arkadaşlardan sordum; izah ettiler ve hazırlıklarla ilgili bazı broşürleri de gönderdiler.
Şimdi, işin aslını kısaca anlatayım: Ders kitaplarında değişen herhangi bir şey yok, zira yeni kitaplar henüz yazdırılmamış; sadece 2017 için yeni bir “müfredat”, yani “eğitim” programı hazırlanmış. Programın eskisinden farkı da, derse yeni bir ünite olarak Türkiye’nin 1950 ile 2016 arasındaki yakın tarihinin ilâve edilmesi. Tartışmaya açılan yeni müfredattaki ilâvenin maksadı, “Çok partili hayata geçişin İsmet İnönü döneminde ve onun gayreti doğrultusunda geçildiğine kazanım gereği değinilecektir” şeklinde ifade ediliyor.
Unutmadan söyleyeyim: Yukarıda naklettiğim cümlenin dili, yani mükemmel Türkçesi bana değil, Millî Eğitim’e aittir!
Bu yeni ünitede “askerî darbe”, “muhtıra”, “tek parti iktidarı”, “koalisyon”, “kapitalizm”, “enflasyon”, “liberalleşme”, “özelleştirme”, “metropol”, “arabesk” ve “jeopolitik” gibi kavramlar ile terimlerin de öğretilmesi öngörülüyor.