Vâdeli kürtaj affı
Vatikan’da birşeyler oluyor, hattâ tuhaf denebilecek işler oluyor ve kilise neredeyse iki bin seneden buyana kimsenin gözünün yaşına bakmadan titizlikle uyguladığı en katı kurallarda yumuşamaya gidiyor. Bunun son ve belki de...
Vatikan’da birşeyler oluyor, hattâ tuhaf denebilecek işler oluyor ve kilise neredeyse iki bin seneden buyana kimsenin gözünün yaşına bakmadan titizlikle uyguladığı en katı kurallarda yumuşamaya gidiyor.
Bunun son ve belki de en şaşırtıcı örneği, Papa Fransuva’nın dün kürtaj konusunda yaptığı açıklama oldu ve Papa, kürtaj yaptıran kadınların pişmanlık hissetmeleri hâlinde affedilebileceklerini söyledi!
“Af” derken hukukî değil, dinî affı kastediyorum. Katolik doktrin, kürtajı en büyük günahlardan biri kabul ediyor, günah çıkarmaya giden kadınlar papaza kürtaj yaptırdıklarını itiraf ettikleri takdirde hapı yutuyorlar! Papaz şöyle cins bir adam çıktığı takdirde günahı affetmesini bir tarafa bırakın; işi hem kadının, hem de kürtajı yapan doktorun aforozuna kadar götürebiliyor.
Ama çocuk aldıran hatun kilisenin tepesindekilerden birine ulaşıp derdini anlatma imkânı bulup da kardinalleri iknaya muvaffak olursa yahut o çevrelerle tanışıklığı ve yakınlığı varsa, mesele kalmıyor. Kilisenin büyükleri kürtajın mecburiyet karşısında ve hayatî bir sebeple yapıldığına inandıkları takdirde günahı bağışlıyorlar ve kürtaj yaptıran kadın, hayatına büyük arınmış, pir ü pak olmuş şekilde devam edebiliyor.
Hani eskiden “Mâlûm iş gecekonduda yapılırsa ‘fuhuş’ ama beş yıldızlı bilmemne otelinde yapıldığı takdirde ‘aşk’ olur” derlerdi ya, işte öyle!
SADECE ON BİR BUÇUK AY!
Papa, dün kürtaj yasağına yumuşama getirdi, “Kadınların çektikleri acıları ve hissettiklerini anladığını” söyledi, sonra da papazların kürtaj yaptıklarını itiraf eden kadınları affetmelerini istedi.
Ama af öyle ilânihaye devam edecek değil, Papa affa sınır getirdi: Bu senenin 8 Aralık’ı ile 2016’nın 26 Kasım’ına kadar!
Şaka falan yapmıyorum, hakikaten öyle; kilisenin kürtaj affı 8 Aralık 2015’te başlayıp 26 Kasım 2016’da nihayete eriyor! Zira bu tarihler Papa’nın daha önce ilân ettiği “kutsal yıl”ın başlangıç ve bitiş günlerini teşkil ediyor ve kilise kutsal yılın şerefine bağışlayıcılığının nihayetsizliğini gösterme fırsatını bulmuş oluyor.