CHP’nin hayalet milletvekilleri
Otelcilikte ve sivil havacılıkta bir uygulama vardır. ‘Ghost’ ya da ‘shadow’ derler İngilizcede. Yani ‘hayalet’ ya da ‘gölge’ müşteri. Otel firmasının çalışanı sıradan biri gibi...
Otelcilikte ve sivil havacılıkta bir uygulama vardır. ‘Ghost’ ya da ‘shadow’ derler İngilizcede. Yani ‘hayalet’ ya da ‘gölge’ müşteri. Otel firmasının çalışanı sıradan biri gibi rezervasyon yaptırıp konaklar. Ya da havayolu şirketinin görevlisi normal bir yolcu gibi bilet alıp seyahat eder. Oysa ‘gizli’ görevdedir. Hayalet müşteri, konaklama ya da seyahatle ilgili detaylı rapor yazar şirketin üst yönetimine...
★
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) uygulamasını duyunca, aklıma büyük oteller ve havayollarının bu geleneksel yöntemi geldi. CHP, milletvekillerini gruplar halinde farklı şehirlere yolluyor. Özellikle, seçim bölgelerinin dışındaki yörelere… Hem tanınmamaları hem de farklı gözle bakıp objektif değerlendirmeler yapabilmeleri için... Misal; İzmir, Aydın ve Balıkesir milletvekillerinden üç kişilik bir ekip oluşturuluyor.
Bu üç vekil, tabiri caizse, ‘tebdil-i kıyafet’ -yine misal- Trabzon’a gidiyor. CHP milletvekili olduklarını söylemeden, kentin farklı bölgeleri ve değişik toplumsal katmanlarında birkaç gün geçiriyorlar. Kimi pazarlamacı olduğunu söylüyor, kimi iş insanı... Ya da başka mesleklerden olduklarını. ‘Hayalet’ vekiller, gittikleri şehirde insanlarla sohbet ediyorlar. Spor, siyaset, ekonomi vb konularda halkın nabzını tutup gözlem yapıyorlar.
★
İnsanların sorunları, şehrin öncelikli problemleri, kent insanının siyasi değerlendirmeleri, iktidar partisine bakış, CHP ile ilgili düşünceler, diğer partiler konusundaki yorumları vs... Bu ve benzeri başlıklarda not alan vekiller, tebdil-i kıyafet mesailerinin sonunda, CHP Genel Merkezi’ne, gittikleri kentten izlenimlerini rapor olarak gönderiyor.