64 kilometrelik aroma yolu
Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı Ocak ayından bu yana çalışmalarını sürdürdüğü Sakarya Botanik Cennet Vadisi projesinde sona gelindi. Kaynarca’dan başlayıp doğuya doğru...
Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı Ocak ayından bu yana çalışmalarını sürdürdüğü Sakarya Botanik Cennet Vadisi projesinde sona gelindi. Kaynarca’dan başlayıp doğuya doğru sırasıyla Karasu ve Kocaeli’nden geçen 64 kilometre uzunluğundaki vadi, tarım ihracatını uçuracak. Projenin tüm Türkiye’ye örnek olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Ekrem Yüce, dünyanın en büyük aroma tarlasında yapılan çalışmaları POSTA’ya yerinde gösterdi.
ÖRNEK YAŞAM ALANI
Vadi içinde tıbbi ve aromatik bitki çalışmaları, arıcılık faaliyetleri, sosyal tesisler, bisiklet yolları ve yürüyüş parkurları bulunuyor. 2 milyona yakın bitki türünün yaşayacağı bölge, eşine az rastlanır düzeyde flora zenginliğine ev sahipliği yapacak. Dikilen bitkiler arasında 583 bin 423 lavanta, 207 bin 205 adaçayı, 683 bin 613 biberiye, 302 bin 630 kekik, 5 bin 443 ıhlamur, 32 bin 535 akasya, 45 bin 946 defne, 60 bin kuşburnu ve 10 bin gül bulunuyor. Ekme ve biçme işlemlerini bölgedeki çiftçiler gerçekleştiriyor ve bu sayede ek gelir elde ediyorlar.
2 MİLYON EURO
Başkan Ekrem Yüce, Cennet Vadisi’nde yetiştirilecek bitkilerin kullanımı için Alman Martin Bauer Bitki Meyve Çayları Üretim A.Ş. ile 10 yıllık protokol imzaladıklarını anlatarak, “Yerli ve milli üretime olan katkı artacak. Projeden ilk etapta yaklaşık 2 milyon Euro ihracat geliri elde edilecek. Bitkiler, tıbbi ilaç yapımı, kozmetik ve meşrubat gibi alanlarda da değerlendiriliyor. Kozmetikte kullanıma elverişli bitkiler, atölye ve laboratuvarlarda işlenerek en doğal haliyle tüketime sunuluyor. Başta ıhlamur olmak üzere vadiden toplanan diğer bitkilerden ise sağlıklı ve organik çaylar üretiliyor” dedi.