Böyle 'Cep' kullanımı sakat bile bırakabilir
Pandemi ile birlikte günlük cep telefonu kullanım süresi 10 saati geçti. Öyle ki telefonla uyuyor, telefonla uyanıyoruz. Dakikada bir telefonu kontrol ediyoruz. ‘Teknoloji bağımlılığı’ konusunda destek almak...
Pandemi ile birlikte günlük cep telefonu kullanım süresi 10 saati geçti. Öyle ki telefonla uyuyor, telefonla uyanıyoruz. Dakikada bir telefonu kontrol ediyoruz. ‘Teknoloji bağımlılığı’ konusunda destek almak isteyenlerin sayısı tam 2 kat arttı. Bağımlılığa bağlı olarak başka hastalıklar da ortaya çıktı. Tehlike her geçen gün büyüyor. Çeşitli branşlardan ünlü doktorlar sorunu masaya yatırırken, kurtuluş reçetesini de verdiler.
DOKTORLAR UYARDI!
PSİKİYATRİST PROF. DR. ARİF VERİMLİ
Bugün ‘sosyal medyayı kısıtla çocuğuna yer aç’ diyesim geldi içimden. İnsanlığı oksitosin yani sarılmak ve yüz yüze temas kurtaracak. Özellikle 20/30 kuralına dikkat çekmek istiyorum. Bu ne demek? Bir dijital ekrana 30 santimden yakın ve 20 dakikadan fazla bakılmayacak. Buna dikkat edilmemesi özellikle çocuk ve gençlerde önemli ruhsal sorunları yaratır.
Kesik kesik göze gelen ekran ışığı uyarıları, bir epilepsi nöbetini tetikleyebilir. Dozu aşan cep telefonu kullanımı bağımlılığında psikiyatrik yardım alınmalıdır. 10 dakikayı aşan telefon konuşmaları da manyetik alan etkisiyle beynin işleyişini kısa süre de olsa bozmaktadır. Bu durum özellikle araç kullanırken oluşan kazaların bilimsel alt temelini oluşturur. Beyinde oluşan bu mental karışıklık, kişiyi daha gergin, stresli ve dalgın yapmaktadır.