İmtihanın şuuruna ermek
Yeni Akit Gazetesi Yazarı Mustafa Çelik'in bugünkü (16.03.2022)''İmtihanın şuuruna ermek'' başlıklı yazısı.
Allah’ın arzında bütün imtihanlarımız imandan sonra başlamıştır. İmanının imtihanını veremeyen hiçbir imtihanı veremez.
İmanın amelden önce geldiği bilinmektedir. O halde imtihanın en zor ve öncelikli sorusu imanla ilgilidir. Hayatın bereketi ve hareketi, imtihan şuuruna ermekle kaimdir.
Allahû Teâla tarafından bahşedilen her nimetin bir imtihanı vardır.
“O (Allah), istediğiniz şeylerin hepsinden size verdi. Eğer Allah’ın nimetlerini saymaya kalkışsanız sayamazsınız. Şüphesiz insan çok zalimdir, çok nankördür.” (İbrahim Sûresi/ 34)
İman edenler, imanlarından imtihana çekileceklerdir. İmanın imtihanı vekâleten verilmez. Hayatta her Müslüman kendi imanının imtihanını kendisi verir. Nitekim bir âyet-i kerime’de sadece “İman ettim” demekle imtihanın bitemeyeceği, hayatın her alanında ortaya çıkan söz, fiil, tutum ve davranışların hepsinde, imandaki samimiyetin derecesini gösteren iman şuurunun ne kadar etkili olduğu konusunda mutlaka imtihanın devam edeceği beyan edilmiştir.
“İnsanlar ‘İman ettik’ demekle bırakılıp da imtihan edilmeyeceklerini mi sandılar? Gerçek şu ki, biz onlardan öncekileri de imtihan ettik. Sözünde doğru olanları ve yalancıları Allah böylece birbirinden ayırt edecektir.” (Ankebut Sûresi/2-3)
İmtihan şuurundan gafil yaşamamızın sebebi; azgınlıklarımız, aşırılıklarımız, günahlarımız ve kusurlarımızdır.İnsan olarak, Müslüman olarak sakın şımarma, bugün sahip olduğun her nimet imtihanın olur.
Son kalkan gemide limanın olur.
Ukbada amelin gümanın olur. Kabirde yoldaşın sadece imanın ve salih amelin olur.
Hayat, bir imtihandır bedeline katlananlara vadedilmiş mükâfat. Sabır etmesini bilen mükâfatını alacak kat kat. Hayat baştan sona bir sınama. Kendine bak, başkasını kınama.