“Kırmızı çizgiler”den “Sayın Esed”e Suriyeli mülteci meselesi...

Kayseri’de yaşanan olaylar ve akabinde Suriye’nin Halep kırsalında ve İdlib’te Türkiye’ye karşı saygısızca tepkiler, mülteci meselesinin gördüğümüz en gergin sahneleridir. Bugüne kadar...

Kayseri’de yaşanan olaylar ve akabinde Suriye’nin Halep kırsalında ve İdlib’te Türkiye’ye karşı saygısızca tepkiler, mülteci meselesinin gördüğümüz en gergin sahneleridir. Bugüne kadar olanların ötesinde bir infial yaşandı ve olaylar sonuçta, Suriyelilerin varlığına karşı kesimlerin reaksiyonunu artırdı. Özellikle sosyal medyada ağırdan daha ağır bir tepki rüzgarı esti, siyaset ve liderler işin içine girdi ve bu mesele bir kez daha gündemin merkezine oturdu.

Buraya nereden ve nasıl geldik?
Türkiye’nin başlangıçta çok iddialı “kırmızı çizgi”lerle tarif edilen Suriye politikası bugün artık politika olmaktan çıkmış ve Esad’la görüşebilme beklentisine kadar gerilemiştir. Halbuki başlangıçta ilan edilen hedeflerin ilki Esad’ın mutlaka gitmesiydi. Esad kaldı, “Sayın Esed” oldu ve şimdi Erdoğan’ın masaya oturma talebine karşılık tok satıcı tavırlarıyla bakacak olacak kadar güçlendi. Yani ilk hedefimiz tutmadı.
İkinci hedefimiz Suriye’nin toprak bütünlüğü; yani bir bölgesel Kürt yönetiminin kurulmamasıydı. Bu da tutturulamadı. O kadar tutturulamadı ki PYD/SDG daha fazla ilerlemesin diye çeşitli bölgelerde yıllardır asker bulundurmak zorunda kalıyoruz.

İlk iki...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Kırmızı çizgiler”den “Sayın Esed”e Suriyeli mülteci meselesi... 04 Temmuz 2024 | 1.654 Okunma Erdoğan’ın kafasındaki erken seçim tarihi ne? 01 Temmuz 2024 | 1.584 Okunma Normalleşme bitti, normale döndük 27 Haziran 2024 | 271 Okunma Kemerleri bu kez ne için sıkacağız? 22 Haziran 2024 | 382 Okunma İslam Dünyası’nı Gazze’de etkisiz kılan nedir? 20 Haziran 2024 | 384 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar