‘Konuşma, söyleme, tartışma atmosferi’nin son kurbanı

Son yıllarda ülkeye hakim olan bir konuşturmama, tartıştırmama ve meselelerin arka planına nüfuz ettirmeme atmosferi var. Demokrasi başlığı altındaki bütün üniteler; hukuk, medya, akademi, dış politika bu...

Son yıllarda ülkeye hakim olan bir konuşturmama, tartıştırmama ve meselelerin arka planına nüfuz ettirmeme atmosferi var. Demokrasi başlığı altındaki bütün üniteler; hukuk, medya, akademi, dış politika bu atmosferin en yoğun olduğu alanlardır. Ekonomi de yakın zamana kadar öyleydi ve şimdi mecburiyetten de olsa farklı sesler en azından tehdit görmeden dile getirilebiliyor. İktidarın politikası değiştiği için… Ama, demokratik ortamın iyileştirilmesi namına kelam etmek hala büyük problem. Hala, ifade hürriyeti, hukuk ve yargı sistemine dair eleştiride bulunmak sonu belirsiz bir faaliyet ve hatta dış politikada iktidar çizgisi dışında bir yol izlemek “dış güçlerin uzantısı” olmakla yaftalamayı göze almak anlamına geliyor.

***

Bu ağır atmosferin perdelediği alanda yüzünden yozlaşma, çürüme ve son günlerde yüzeye asayiş problemi olarak vuran toplumsal çözülme yaşandı.

Hangi alanlarda neler kaybettiğimizin hasar tespitini ise yine o atmosfer yüzünden yapabilecek durumda değiliz. Çünkü doğru olanı söylemek değer ifade etmiyor, söyleyene haklılık hiç sağlamıyor.

Mesela, dış politikada yıllar içinde yapılan ve şimdi birer birer geri dönülen hataları zamanında...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Konuşma, söyleme, tartışma atmosferi’nin son kurbanı 17 Ekim 2024 | 411 Okunma Asayiş, sokaktaki şiddet karşısında neden çaresiz? 07 Ekim 2024 | 585 Okunma İsrail’in hedefindeysek, Gazze için bir şeyler yapmamız iyi olur 05 Ekim 2024 | 171 Okunma İran ne yaptı? 03 Ekim 2024 | 920 Okunma Erdoğan’ın, ‘neden’ bir daha aday olması gerekiyor! 30 Eylül 2024 | 6.457 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar