Karaktersizlik değil Anayasal hak!
Geçici Hükümet süreci başladı.Hükümete hangi partinin bakanlık vereceği, hangilerinin vermeyeceği tartışılırken bir konu esas alınmalı: Hükümeti parti liderleri aralarında anlaşarak...
Geçici Hükümet süreci başladı.
Hükümete hangi partinin bakanlık vereceği, hangilerinin vermeyeceği tartışılırken bir konu esas alınmalı:
Hükümeti parti liderleri aralarında anlaşarak kurmuyor, aksine, onlar kuramadığı için Anayasa kuruyor!
Bakalım;
Anayasa Madde 116: ... Kırkbeş gün içinde yeni Bakanlar Kurulu kurulamadığı taktirde Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.
Madde 114: Seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulu’nu kurmak üzere bir Başbakan atar.
Geçici Bakanlar Kurulu’na, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları TBMM’deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınır.
Parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM Başkanı tespit ederek Başbakan’a bildirir. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen PARTİLİLER yerine TBMM içinden veya dışarıdan bağımsız bakanlar atanır.
TBMM tablosu, Geçici Hükümet’te AK Parti’den 11, CHP’den 6, MHP ve HDP’den 3’er bakan olacağını gösteriyor.
Yani;
1- Geçici Hükümet, bir partinin tercihiyle değil Anayasa’nın amir hükmü gereğince kurulacak.
2- Atanacak olan Başbakan’ın, muhalefet kontenjanına düşen 12 bakanlık için ‘parti liderlerine’ değil ‘partililere’ teklif götürmesi de Anayasa’nın emri.
Ancak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bakanlık teklifini kabul edecek olan CHP’lileri şimdiden ‘karaktersizlikle’ suçladı;
MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural’ın ise bunu ‘ahlaksız teklif’ saydıklarını açıkladı.
Burada önce hukuki açıdan bir ‘anayasal sorun’ ortaya çıkıyor.
Çünkü milletvekillerinin Anayasa’dan doğan bir hakkı kullanması engelleniyor.