Savunma, yazılım ve ‘Ertuğrul’
Türkiye, bir yandan içeride yatırım, yerli ve milli teknoloji geliştirme, üretim ve istihdamı; dışarıda da ihracatı arttırmaya yönelik çabaları sürdürüyor. Bunun bir adımı, hafta...
Türkiye, bir yandan içeride yatırım, yerli ve milli teknoloji geliştirme, üretim ve istihdamı; dışarıda da ihracatı arttırmaya yönelik çabaları sürdürüyor.
Bunun bir adımı, hafta başında Türkiye’nin önde gelen ticaret ve sanayi odası temsilcisi ile işadamlarının Ürdün çıkarmasıyla atıldı. 50 Türk işadamı, 145 Ürdünlü işadamıyla ticaret ve yatırım imkanlarını konuştu.
Zengin doğal kaynaklara sahip olmayan Ürdün, gücünü, genç nüfusu, Arap ülkeleri ile Afrika’ya açılan en önemli ticaret kapısı olması ve istikrarından alıyor. Hem Türkiye ile hem de 21 Arap ülkesi, Afrika Birliği ve ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması var. Bu da Ürdün’ü Türkiye için bir serbest ihracat kapısı haline getiriyor.
Ancak önemli bir sorun var: Ticaret yolları kapalı!
Ürdün’e mal sevkiyatında 4 yol var: Irak, Suriye, İsrail ve Mısır.
Irak ve Suriye üzerinden taşımacılık yapılamıyor.
İsrail yoluna da Arap ülkeleri sıcak bakmıyor.
Mısır ise içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle Kızıldeniz’den geçiş için gemi başına 450 bin dolar gibi fahiş bir ücret istiyor. Ayrıca Sina Yarımadası’ndaki çatışmalar da karayolu ile geçiş de yapılamıyor.
Ürdün, ticaret yollarını açmak için iyi bir ortak.
Ev sahipliğini üstlenen Ürdün Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nael el-Kabariti, aynı zamanda 21 ülkeden oluşan Arap Ülkeleri Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nin de başkanı.
Eşi Türk. Bugünlerde Ürdün’de Türkiye Fahri Başkonsolosu olacak.
Açık bir teklif getirdiler; “Ortak bir lojistik şirketi kuralım. Biz Mısır’ı ekonomik bir rakama ikna edelim ve taşımacılığı birlikte yapalım.”
Şimdi bunun üzerine çalışılıyor.
Ürdün özellikle Akabe Körfezi’ni canlandırmak, bir ticaret noktası haline getirmek istiyor. Türk Hava Yolları’nın Akabe uçuşlarını durdurmasından mutlu değiller. Halen THY başkent Amman’a İstanbul’dan her gün 4 sefer uçuyor, Pegasus da Ankara’dan Amman’a her gün bir uçuş yapıyor.
Ürdün’den üç önemli alanda ticaret ve özellikle ‘yatırım’ talebi var:
Savunma sanayi, lojistik ve iletişim teknolojileri.
“Arap ülkeleri ve birçok Afrika ülkesi ‘Arapça’ yazılım kullanıyor. Türkiye IT alanında hızlı gelişiyor. Birlikte Arapça IT pazarına girebiliriz”diyorlar.
Ürdün’ün yaş ortalaması ‘21’ ve bu alan da gençlerin işi.
***
Türkiye’den bekledikleri bir önemli ‘ihraç ürünü’ daha var…