Türkiye'nin ‘merkez'liği İtalya'dan görünüyor
Akşam Gazetesi Yazarı Mustafa Kartoğlu'nun bugünkü (09.12.2022)''Türkiye'nin ‘merkez'liği İtalya'dan görünüyor'' başlıklı yazısı.
CHP kadrolarının 'gelecek yüzyıl vizyonu' olarak ABD'li danışmanlara 'keşfettirdiği' hemen herşeyin 'yapılmışı' veya 'yapılmakta olanı' ya da en azından 'planlanmışı' olduğunu bir süredir yazıyorum.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, 'vizyonu'nu eleştirenlere 'Okumuyorlar, bilmiyorlar' diye ezberden tepki gösteriyor.
Üzerime alınmamam lazım, zira Kılıçdaroğlu'nun 'okusalar bilirler' dediklerinin, 'onun dediği gibi olmadığını' bilecek kadar okuma yapıyorum.
Başkaları da yapıyor.
Örneğin İtalyanlar...
İtalyan düşünce kuruluşu Institute for International Political Studies (ISPI) Türkiye'nin Akdeniz ve Avrupa için 'erkek' rolünü analiz etti.
Enerji, iklim değişikliği ve diplomasi konularını değerlendirirken, bu alanlarda Türkiye'nin 'merkez ülke' rolüne vurgu yaptı.
CHP'nin ABD'li 'vizyoner'i bunları 'yüz yıllık vizyon' diye CHP'lilere anlatmış ve İngilizce kulaklığı olmamasına rağmen bütün salon alkışlamıştı!
***
Ne diyor İtalyan analistler?
- Türkiye'nin 4 doğal gaz boru hattı var; Rusya'dan yılda 16 milyar metreküp gazı Samsun'a taşıyan Mavi Akım ve 15,5 milyar metreküp gazı Kırklareli'ye taşıyan Türk Akımı; İran'dan 10 milyar metreküp taşıyan İran hattı; Azerbaycan'dan gelecek yıl 23 milyar metreküpe, 2026'da 31 milyar metreküpe çıkacak TANAP; yine Azerbaycan üzerinden Türkmenistan'a uzanması planlanan ikinci bir hatla yılda 60 milyar metreküp taşıyacak dördüncü hat.
Irak ve İsrail'den planlanan iki doğalgaz hattı projesi daha var.
AB de, Rusya'ya alternatif olarak Azerbaycan ve Türkmenistan'ın yanı sıra Yakın Doğu'ya da bakıyor.
Ayrıca 2020 yılında Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği 540 milyar metreküplük doğal gaz sahası var ve gelecek yıl devreye girecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın niyeti, Türkiye'yi doğal gaz için 'referans pazar' haline getirmek, referans fiyatları belirlemek.
- Türkiye, doğal gazın yanısıra, hidrojen enerjisinde de başrole soyunuyor. Doğal gazı hidrojenle karıştırmak için ulusal şebekede ilk testlere 2020'de başlandı, 'karbondan arındırma' hedefine uygun olarak bir 'hidrojen stratejisi' oluşturmaya başladı. Türkiye, 2053'e kadar 'sıfır karbon emisyonu' hedefliyor.
Böylece, doğalgazı hidrojenle harmanlayarak yeşil enerji pazarı olarak Avrupa'ya çıkışı hedefliyor. Bu hat, uzun vadede 'tam hidrojen' taşımacılığına dönüştürülebilir.
Mesaj açık, Türkiye, doğal gaz ve yeşil hidrojen içinAkdeniz ve Avrupa senaryosuna göre oynama niyetinde.
- Türkiye, Ukrayna-Rusya savaşı ile başlayan ve Batı ülkeleri ile Rusya arasındaki krizlerin ardından arabulucu rolüyle de güçlü bir yer edindi.