Sınav başarısı mı, yaşam başarısı mı?
Bu yazımızda son zamanlarda çok konuşulan yaşam başarısı kavramından bahsedeceğim.İnsan hayatının belirli dönemlerinde önemli basamaklar ve dönüm noktaları vardır. Bu süreçlerde sahip...
Bu yazımızda son zamanlarda çok konuşulan yaşam başarısı kavramından bahsedeceğim.
İnsan hayatının belirli dönemlerinde önemli basamaklar ve dönüm noktaları vardır. Bu süreçlerde sahip olunması gereken bazı başarılar vardır. Okul başarısı, ders başarısı, sınav başarısı, meslek başarısı, evlilik başarısı ve çocukların başarısı gibi. Bu başarıların tamamını bir bütün halinde düşünürsek ve resmin geneline bakarak hepsine ‘yaşam başarısı’ diyebiliriz.
1980'li yıllarda Türkiye’de olimpiyatlarda (matematik, fizik, kimya,..) derece yapmış bir grup öğrencinin 20 yıllık hayatları incelendiğinde görülmüş ki, bu öğrencilerin büyük bir çoğunluğu iş hayatında aynı başarıyı yakalayamamış.
Çevrenizde rastlıyorsunuzdur; son yıllarda çok iyi üniversiteleri çok iyi derecelerle bitirmiş ama iş arayan veya iş beğenmeyen gençler var. Ya da güzel bir evlilik yapıp boşanan gençler...
Yine son 10 yıldır üniversite mezunu işsiz sayısı çok arttı. Çünkü gencimizin üniversiteye hazırlanma sürecindeki sınav başarısı çok iyi, üniversitedeki ders başarısı çok güzel, ama öğrencimiz bu başarılara o kadar çok odaklanmış ki, gerçek hayattan kopmuş. Üniversite bittikten sonra bir bakıyor ki iş ortamı çok farklı. Meslek bilgisinden ziyade sosyal olmak, girişken olmak, ekip çalışmasına yatkın olmak, iletişim becerilerine sahip olmak o kadar çok ön plana çıkıyor ki gencimiz meslekte başarısız oluyor.
Bazı gençlerimiz ise Anadolu-Fen Lisesi ve Üniversite hazırlık sınavlarında çok iyi netler yapıp iyi bir lise ya da üniversiteye giriyor. Hedefine ulaştıktan sonra artık her şey bitmiş gibi düşünüp yelkenleri salıyor. Sonuç mu? Okulu uzatan, bitiremeyen, zorla bitiren yüzlerce genç.