Yazılı basının sütre arkası
Teknolojinin ilerlemesi büyük umutların yaşanmasına sebep olduğu gibi, derin korkularında oluşmasına sebep oluyor. Enformasyon çağında iletişim araçlarının çoğalması, hızlanması...
Teknolojinin ilerlemesi büyük umutların yaşanmasına sebep olduğu gibi, derin korkularında oluşmasına sebep oluyor. Enformasyon çağında iletişim araçlarının çoğalması, hızlanması yazılı basının önemini gölgelese de, güvenirliliğini yitirmeyen, toplumu doğru bilgilendirme prensibinden taviz vermeyen kuruluşlar, dünya çapında saygınlığını muhafaza edebiliyorlar.
Teknolojinin had safhada olduğu Norveç, İsveç, Finlandiya ve Japonya gibi ülkelerde 1000 kişiye 600 gazete düşerken, ülkemizde 1000 kişiye 73 gazete düşüyor. Yani bin kişide 73 kişi gazete okuyor. Bize teknoloji satanlar bizden fazla okuyor. Buna sebep olan faktörlerin ne olduğu ayrı bir akademik araştırma mevzusu ama!... Biz dahli olan birkaç mevzuya değinelim…
Ya, sürekli ilerleyen teknoloji bizi okumaktan alıkoyuyor…
Ya, medya ciddiyetini yitirdi toplumun büyük bir kısmı basını ciddiye almıyor…
Medya tarih boyunca bazı ülkelerde bilgi alma, kültür ve medeniyet oluşturma aracı olarak kullanılırken, bazı ülkelerde kitleleri etkileme, yönlendirme veya ideoloji enjektörü olarak kullanılmıştır.
Yayıncılığın giderek tekelleştiği, kamusal yayıncılığın rağbet görmediği bir ortamda, doğru, tarafsız ve ilkeli yayın yapma erdemini gösterebilen yazılı basın şaşalı günler yaşayabilir, prestijini arttırabilir.