Demokratik siyasetin gerçek düşmanları

Kimse bir ülkenin kendi güvenliği için yapıp ettiklerini kınama hakkına sahip değil. Hukukun sınırları içinde böyle bir mücadele sonuna kadar Türkiye’nin hakkıdır. Olup bitene ‘AK Parti...

Kimse bir ülkenin kendi güvenliği için yapıp ettiklerini kınama hakkına sahip değil. Hukukun sınırları içinde böyle bir mücadele sonuna kadar Türkiye’nin hakkıdır.

Olup bitene ‘AK Parti seçimlerden yenilgiyle çıktı, şimdi yeni bir seçime savaş ortamında giderek tek başına iktidar olmanın hesabını yapıyor’ diye yaklaşanlara söylenecek tek söz var: Türkiye, adı ister PKK, ister KCK, isterse paralel yapı olsun; kendi içinde bir başka devlet ya da güç olma iddiasını kabul edemez. Bu iddiayla sahneye çıkan herkesin mücadelesi, daha başından itibaren gayrı meşrudur.

Buraya kadar sorun yok. En azından kendi adıma bunu söyleyebilirim. Ancak devlet güvenlikle ilgili  sorumluluğunu yerine getirirken, bir yandan devam etmesi gerekenler de var. Asıl marifet bunları unutmamak. Daha büyük marifetse bunları başarıyla yerine getirmek.

Yıllardır terörle boğuşuyor Türkiye. PKK’yla başlayan terör kıskacına her gün bir yenisi eklendi adeta. Bu cidden zorlu bir mücadele. Öte yandan bir başka gerçek var. Doğru ya da yanlış, hatta en uç düzeyde bile olabilir, fark etmez. Bir ülkede insanların taleplerini nasıl ortaya koyacaklarına dair kanallarda sorun varsa, meşru zeminlerin sonuna kadar açık tutulması önemlidir.

PKK terör eylemlerine devam ederken, onunla aynı tabana hitap ettiğini söyleyen siyasi partiler, talepleri her neyse onları meşru zeminde ifade etmek yerine, her defasında şiddetin gölgesinde durmayı tercih ettiler. Burada kastedilen, mesela bugün HDP’nin sadece PKK’yı kınaması değil aslında. HDP yönetimi de bunu pekala biliyor. Buradaki sorun, bu siyasi partinin bir şekilde kendisine yüklenen toplumsal talepleri açık ve şeffaf biçimde dile getirmeyi değil, şiddeti ve şantajı tercih etmesi.

Örgütün eylem yapmadığı dönemde, kimin hangi siyasi tezlerle konuştuğu ve hangi model üzerinde çaba gösterdiği sorusunun cevabı, bize çok şey söylüyor aslında. PKK ve HDP, ortak bir akılla hareket ederek, aynı zamanda bölgesel ve uluslararası dinamikleri de kendi lehlerine kullanarak, geçici barış dönemini, kelimenin tam anlamıyla bir ‘işgal’ ve ‘yıkım’ süreci olarak değerlendirdi. Geldiğimiz noktada, HDP’nin seçimlerde aldığı oy dahil hemen her sonuç ya da dinamik, kalıcı bir barışın değil, aksine Türkiye’yi doğrudan hedef haline getiren bir arayışın parçası oldu.

Masum filan değil. HDP’ye sözüm ona emanet edilmiş ‘Nişantaşı oyları’ da dahil pek çok unsur; Türkiye’yi hedef alan bu oyunun bir parçası. Öyle basit pişmanlık ifadeleriyle geçiştirilemeyecek kadar da önemli. Hoş; manzaraya bakılırsa, bu lobinin uzantıları, pişmanlık bir yana, pişkinlik sınırlarını zorlamakla meşgul!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstikrarsızlığın kaynağı Erdoğan mı? 18 Nisan 2016 | 1.248 Okunma İslam dünyası daha ne yaşamalı! 16 Nisan 2016 | 318 Okunma Obama mı Erdoğan mı merak ediliyor? 02 Nisan 2016 | 655 Okunma Erdoğan, Türkiye ve özgüven 31 Mart 2016 | 666 Okunma Olağan şüpheli Erdoğan! 24 Mart 2016 | 4.571 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar