Hakkımı ver Hakkı!
Yeni medya patronu işadamına “devlet Bankası Ziraat’in 700 milyon dolar kredi açtığı” haber oldu, yazıldı. Meclis’te 3-4 milletvekili çeşitli açılardan soru önergesi verip...
Yeni medya patronu işadamına “devlet Bankası Ziraat’in 700 milyon dolar kredi açtığı” haber oldu, yazıldı. Meclis’te 3-4 milletvekili çeşitli açılardan soru önergesi verip, “Başbakan’dan açıklama” istediler.
Ne Hürriyet’i satan.
Ne Hürriyet’i alan.
Ne Ziraat Bankası.
Ne Başbakan.
Tek laf etmediler.
Her konuda konuşan Cumhurbaşkanı da “Hürriyet’i alan işadamına Ziraat, 700 milyon dolar kredi açtı” haberi üzerine susmayı seçti.
Şimdi benim sorum şu:
Parasını niçin Ziraat verdi?
Hürriyet’i aldıran bir üst akıl mı var? Para Ziraat’den çıkıyorsa Hürriyet, vekaleten satılarak devletleşmiş mi oluyor?
* * *
Kimileri için “atı alan Üsküdar’ı geçti” sayılacak bu tür tuhaf soruları benim sorma hakkım var. Çünkü Ziraat bir devlet bankası ve ben de bu ülkede vergi veren bir vatandaşım, “gerçeğin bütününü bilmek” hakkına sahibim.
Hakkımı ver Hakkı!
Meclis’te bir milletvekili (Dr. Mehmet Göker-Burdur) Başbakan’a “Hürriyet’in satışına dikkat çektiği önergesinde “devlet bankası Ziraat’in kendisinin 1 milyar 440 milyon Dolar sendikasyon kredisi aldığını” dile getirdi. Demek ki, Ziraat dış para sahiplerine faiz ödeyerek kendisi parayı dışarıdan alıyor ve Hürriyet’in sahibi olsun diye içeriden bir işadamına veriyor.
Acaba dıştan yüzde kaçtan alıyor?
Acaba içeriye yüzde kaçtan veriyor?
Şu anda piyasada geçerli yüzdelere göre, bankalar sendikasyon kredisini en düşük yüzde 6,5 faizle bulabiliyorlar. Varsayalım Ziraat de yüzde 6,5 faizle dışardan borç buldu ve “banka dediğin hayır kurumu olmadığına göre kâr edeceği için tuttu bu parayı yüzde 7 faizle Hürriyet’i alan işadamına” transfer etti.
700 milyon dolar az para değil.
Yüzde 7 faiz yürütürse.
Yılda 49 milyon dolar faiz eder.
Kamuya açık bilgilere (KAP verileri) göre Hürriyet ve onun zin...