Reis’e saray! Halka vergi!
Şimdilik telefon üzerinden, motorlu taşıt üzerinden, kolalı gazoz üzerinden, at yarışı, şans oyunu, gelir ve kira üzerinden artırılan vergiler de yetmeyecek, arkası gelecektir. Çünkü gizlenen...
Şimdilik telefon üzerinden, motorlu taşıt üzerinden, kolalı gazoz üzerinden, at yarışı, şans oyunu, gelir ve kira üzerinden artırılan vergiler de yetmeyecek, arkası gelecektir. Çünkü gizlenen, örtülen, saklanan çok ciddi yönetim krizi var. Yönetim krizi ekonomik çöküntü doğurdu, ekonomideki derin kriz ise “uydurma ve yalan büyüme rakamları” ile kapatılıyor.
Delik büyük.
Yama küçük.
Harcama yüksek.
Delik yama tutmuyor.
Görüyorsunuz; Orta Vadeli Program’dan büyük vergi kazığı çıktı. Artan vergiler “Reis’e saray yaptırma düzeninin” yarattığı kaçınılmaz sonuçtur. Reis’in yarattığı “Tek adamlı ekonomik düzenin” eli mahkum; Reis’i sarayda oturtur, memurunun maaşına ancak sadaka düzeyinde (yüzde 4 artı 3.5) artış yapar ve halka da yüzde 40 oranında vergi bindirir.
Bir işçi:
Günde 8 saat çalışır.
Ayda 1.446 TL ücret alır.
Bir Bakan danışmanı:
Günde 24 saat boş oturur.
Ayda 15. 562 TL götürür.
O, 15. 562 TL halktan toplanan vergidir. Sadece bu kıyaslamalı tablo bize; “Reis’e saray! Halka vergi! düzeninin” sürekli delik büyüttüğünün ve “bütçe açığının durdurulamayacağının” ispatıdır.
* * *
Artırılan vergilerden elde edilen devlet geliri ile Türkiye kendi savaş uçağını kendi yapacak, kendi füzesini kendi üretecek, tankların hayati parçalarını kendisi imal edecek, kendi köprüsünü ve Boğaz’dan tüp geçişini, kendi şehir hastanelerini kendi yapacak duruma gelmeyecek. Gelebilseydi 15 yıl boş boş konuşmayla geçmezdi.
Hep arttı vergiler.
Sürekli artacak vergiler.
Çünkü bütçe açığındaki artış durdurulamıyor, artarak büyüyor. Bütçe açığındaki artış da devlet hazinesinin finansman ihtiyacını (yeni para bulmak) artırıyor. Sonuçta: Hazine iç borçlanma gereği çıldırırcasına yükseliyor. Böylece “faizlerin aşağıya çekilmesi” olanağı kalkıyor. Yüksek faizli, yüksek vergili, bol saray harcamalı ekonomik kriz de derinleşiyor. Maliye Bakanı, bu yılın bütçe açığının 60 milyar TL’ye çıkacağını söyledi. Yani yaklaşık yüzde 10 bütçe açığı ile bu yılı kapatmaya çalışıyorlar.
Harcamayı kısmıyor.
Vergi köklüyor.
Bencil zihniyet.
Çapsız yönetim.