Bölücünün başında sarık olanı da ayağında Mekap olanı da bir
Hürriyet yazarı Nedim Şener bu hafta 'Bölücünün başında sarık olanı da ayağında Mekap olanı da bir' başlıklı yazısını kaleme aldı.
PKK terör örgütünün propagandasını yapan, yardım yataklık eden HDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yönetimine 2019’da kayyum atanmıştı.
Kayyum atanan 48 il ve ilçede altyapı çalışmaları hızla devam ederken Diyarbakır Belediyesi ne olduğunu anlamadan kendisini sert bir tartışmanın ortasında buldu. Sosyal medya hesabından “Şehrimizin trafik akışını büyük ölçüde rahatlatacak yeni çevre yolumuzla Diyarbakır’ımıza değer katıyoruz Silvan yolunu Elazığ yoluna bağlayacak, 12 kilometre uzunluğunda ve 50 metre genişliğindeki Şeyh Sait Bulvarı’nın yapım çalışmalarına başladık” diye yaptığı paylaşım üzerine kayyum yönetimince Şeyh Sait Bulvarı inşa edildiği düşünüldü.
‘AÇILIM’DA VERİLEN İSİM
Şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmadı ama durum şu; 2013-2015 dönemindeki açılım sürecinin tam ortasında, 2014’te Diyarbakır Belediyesi’nin Adalet ve Kalkınma Partili ve terör örgütü PKK’nın siyasi kolu DBP’li meclis üyelerinin oylarıyla Şeyh Sait’in adı, İstiklal Mahkemesi kararıyla 1925’te idam edildiği Darkapı Meydanı ile Silvan-Elazığ karayolunu birbirine bağlayacak 12 kilometre uzunluğunda ve 50 metre genişliğinde olan Yenişehir İlçesi sınırlarındaki bulvara verildi.
Hatta şehrin değişik noktalarına “Şeyh Sait Meydanı”nı gösteren trafik tabelaları bile asıldı.
MEYDANA VERİLEN İSİM KALDIRILDI
2019 yılında ise kayyum atanması sonrası “Şeyh Sait Meydanı” ismi yeniden Darkapı Meydanı olarak değiştirildi. Bulvara verilen isim ise aynı kaldı. Öğrendiğime göre ne Diyarbakır Belediyesi’nde ne de Valilik’te isim değişikliği konusunda bir çalışma yok, bu konuda isim inisiyatifi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya bırakılmış durumda.
İsim değişikliği kolay ama Şeyh Sait’i “Din adamı”, “İslamcı”, “Hilafetçi” gibi saçma sapan gerekçelerle savunanların halini gördükçe, zihni değişimin ne kadar zor olduğunu anlıyorsunuz.
‘ŞEYH SAİT İSYANI DİNİ DEĞİLDİ’
Bırakın hizmet ettiği İngiliz arşivlerindeki belgeleri, en yakınındakilerin kimliklerine bakın; Şeyh Sait’in nasıl biri olduğunu, İslam’la ilgili değil bildiğiniz bölücülükle ilgisi olduğunu görürsünüz.
Şeyh Sait Derneği Başkanı Kasım Fırat, Şeyh Sait ayaklanmasının başlamasının yıldönümü olan 13 Şubat 2021 günü Artı Gerçek isimli internet sitesinde yayınlanan söyleşisinde bu durumu anlatmıştı.