Prof. Dr. Öztürk: ‘Biyolojik koridoru’ açık bırakmazsak bu balığı da bulamayacağız

Tarık Akan’ın 1974 yılında Hale Soygazi ile bir kılıç balığı avcısı rolünü oynadığı ‘Kanlı Deniz’ filmini izlemese de adını duyanlar çoktur.

Ama o filmin, bir zamanlar uskumrudan kılıç balığına, istavritten palamuta, her çeşit balığın bolca çıktığı Marmara Adası Gündoğdu Köyü’nde çekildiğini sadece birkaç meraklı ile köyde yaşayanlar bilir. Filmde, Gündoğdu Köyü’nde bir aşk hikâyesi arkasında balıkçıların zor hayatlarından kesitler yansıtılır.

Tam 50 yıl önce çekilen filmde balıkçılığın sorunları da bir sahne ile anlatılır.

Filmdeki adıyla Ahmet (Tarık Akan), annesine Marmara’da balık kalmadığından yakınır. Aralarında şöyle bir diyalog geçer:

- Havalar iyi gitse bari; çırpıntı, rüzgâr oldu mu balık iyice dibe kaçıveriyor, milletin de boynu bükülüyor ana. Zaten trolcüler balık bırakmadılar Marmara’da. Uskumru tükenince kılıç da kesiliverdi.

- Allah’ın balığı tükenmez yavrum.

- Tükenir ana tükenir, hatırla babamın zamanında böyle miydi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmamoğlu’nun üniversitede yatay geçişi hülle mi hile mi? 16 Eylül 2024 | 1.737 Okunma Narin’i öldürdüler biz çürüdük: ‘Sosyolojik otopsi’ gerekli 13 Eylül 2024 | 812 Okunma Bir daha ‘oyuna gelmemek için’ MSÜ’de tüm sistem gözden geçiriliyor 09 Eylül 2024 | 3.548 Okunma MSB yanında MİT de devrede... Kara Harp Okulu Bölük Komutanı Binbaşı M. TSK’dan istifa etti 08 Eylül 2024 | 4.226 Okunma FETÖ aklı devrede; organizatörler aranıyor 06 Eylül 2024 | 2.342 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar