178 yıllık şirket nasıl batırılır?
Dünyanın en büyük seyahat şirketlerinden, tur operatörü Thomas Cook, şirketi kurtarmak için yapılan son görüşmelerin de olumsuz sonuçlanması sonucunda iflas etti. Şirketin en büyük hissedarı olan...
Dünyanın en büyük seyahat şirketlerinden, tur operatörü Thomas Cook, şirketi kurtarmak için yapılan son görüşmelerin de olumsuz sonuçlanması sonucunda iflas etti. Şirketin en büyük hissedarı olan Çin şirketinin öncülüğünde, geçen ay 900 milyon pound’luk bir kurtarma paketi üzerinde anlaşma sağlanıyor gibi olmuştu. Ancak daha sonra kredi veren bankaların 200 milyon pound’luk ilave güvence fonu istemesi ve bu paranın bulunamaması üzerine, anlaşma olmadı ve iflas gerçekleşti.
Thomas Cook’un iflas ile tanışması, ilk olarak İkinci Dünya Savaşı’nın ardından gerçekleşmişti. İngiliz hükümeti, bu şirketi 1948’de iflasına izin vermeyerek kamulaştırıyor ve 1972’ye kadar şirketin bu statüsü devam ediyor. Kamulaştırmanın kaldırılmasının ardından şirket, olağan ticari faaliyetini özel sektör şirketi olarak sürdürüyor.
Thomas Cook şirketinde, 9 bini İngiltere’de olmak üzere; toplam 22 bin kişi, 560 ofiste çalışıyordu. İflas eden şirketin bürolarının camında aşağıdaki duyuru yer alıyor: “This shop has been closed with immediate effect.” Türkçesi, ofislerimiz derhal kapatıldı.
Şirketin iflas ettiği gün; nakit açığı 3 milyar pound, borç ise 1.7 milyar pound olarak tespit edildi.
Şirket, iflastan önce İngiliz Hükümeti’nden destek istedi. Bu isteklerine, muhalefetteki İşçi Partisi ve sendikalar olumlu yaklaşırken, hükümet “stratejik bir ulusal çıkar söz konusu olmadığı sürece devreye girmeyeceklerini” ifade ederek konuyu kapattı. Tatilde olanların, hava seyahati güven fonu ve uçuş seyahati organizatörleri belgesi çerçevesinde yapılacak olan yardımlarla zarar görmeyeceklerini de açıklamalarına eklediler.
İFLAS GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ