2025’te emekli olan yüzde 35 kayıp yaşayacak
Emekli aylığı, yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kaybına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak amacıyla kurulmuş yaşlılık sigortasından bağlanan aylığı ifade etmektedir.
Emekli aylığı hesaplanırken; prime esas kazançlar, prim gün sayıları, aylık bağlama oranları, hizmetin geçtiği yıllar ve yaş faktörleri etkilidir. Ayrıca enflasyon ve büyüme rakamlarında ani değişiklik olunan yıllarda, emeklilik dilekçesi verilecek zaman da bağlanacak aylığın miktarını etkilemektedir. Çünkü prime esas kazançların güncellenmesinde, enflasyon ve büyüme rakamlarına göre hesaplanan güncelleme katsayıları kullanılmaktadır.
2000 yılından sonra gösterge sistemi terk edilmiş, onun yerine sigortalıların prime esas kazançlarının ve kısmi aylıklarının güncellenmesinde kullanılmak üzere TÜFE ve GSYH gelişme hızı ile hesaplanan güncelleme katsayısı esası getirilmiştir. 2000 ile 2008 yılları arasındaki katsayı hesabında TÜFE ve GH’nin %100’ü dikkate alınırken, Ekim 2008’ten itibaren ise (TÜFE) %100’ü ile GSYH’nın %30’u dikkate alınmaya başlanmıştır.
SGK aylık bağlama hesaplama sistemi, aslında yıllar arasında bağlanacak emekli aylığını farklılaştırmaktadır. Bazen daha fazla gün çalıştığınız ve daha fazla prim ödediğiniz halde, daha düşük emekli aylığı alabiliyorsunuz. Yani az çalışmak ve erken emekli olmak avantajlı olabiliyor!