Adaletsiz vergi sistemi çatırdıyor
Merkez Bankası kaynakları olmasaydı, Türkiye’nin bütçesi ilk 8 ayda 146 milyar 400 milyon açık vermiş olacaktı. Krizin etkisi ile vergi gelirlerindeki artış ilk 8 ayda yüzde 5.5 ile sınırlı kaldıMaliye...
Merkez Bankası kaynakları olmasaydı, Türkiye’nin bütçesi ilk 8 ayda 146 milyar 400 milyon açık vermiş olacaktı. Krizin etkisi ile vergi gelirlerindeki artış ilk 8 ayda yüzde 5.5 ile sınırlı kaldı
Maliye Bakanlığı ilk 8 aylık bütçe sonuçlarını açıkladı. İlk 8 ayın sonunda bütçe açığı 68.1 milyar TL olarak gerçekleşti. Maliye Bakanlığı, 2019 yılı bütçesinin yıl sonunda 80.6 milyar TL açık vereceğini öngörmüştü.
Ülkemiz için 2019 yılı yerel seçimlerin yaşandığı bir yıl oldu. Seçimler nedeniyle coşan kamu harcamaları, bütçe açığını deyim yerinde ise patlattı. İktidar, bütçe açığının devasa boyutlarını görünce yasal düzenlemeler yaparak, yılbaşından bu yana Merkez Bankası’nın 2018 yılı kâr payı ve geçmiş dönem yedek akçelerinden Hazine’ye 78 milyar 300 milyon lira aktardı.
Bütün bu operasyonlardan sonra, ilk 8 ayda bütçe açığı 68.1 milyar liraya indirilebildi. Merkez Bankası kaynakları olmasa idi, Türkiye Cumhuriyeti bütçesi ilk 8 ayda 146 milyar 400 milyon lira açık vermiş olacaktı.
ŞAHLANAN EKONOMİDE VERGİ GELİRLERİ DÜŞER Mİ?
Bütçenin açık vermesinin temel nedeni, ilk 8 ayda giderlerin yüzde 22.8 artışına rağmen, vergi gelirlerinin sadece yüzde 5.5 oranında artmış olmasıdır. Vergi gelirlerinin, vergi türleri bazında artış oranını bütçede konulan hedeflerle karşılaştıran tablo sağdaki gibidir.