Bütçe açığı böyle kapatılamaz
2019 yılı bütçesinin 80.6 milyar lira açık vereceği planlanmıştı. Gelin görün ki, ilk 9 ay sonunda bütçe 85.8 milyar TL açık verdi, üstelik Merkez Bankası’nın temettü ve yedek...
2019 yılı bütçesinin 80.6 milyar lira açık vereceği planlanmıştı. Gelin görün ki, ilk 9 ay sonunda bütçe 85.8 milyar TL açık verdi, üstelik Merkez Bankası’nın temettü ve yedek akçelerinden aktarılan 78.1 milyar liralık bir defalık gelirlere rağmen. Yeni ekonomi programında 2019 yılı bütçesinin açık rakamı yıl sonunda 125 milyar TL olarak revize edildi.
2019 yılı için bütçeye 756 milyar lira vergi geliri hedefi konulmuştu. İlk 9 ayın sonunda bu hedefin 485.2 milyar liralık kısmı gerçekleşti. 9 ayda vergi gelirlerinin %5.6, bütçe giderlerinin %22.5 arttığı gerçeği karşısında bu tablo malumun ilanıdır. Bütçe açığını borçlanma yoluyla kapatmayı tercih ettiğimiz için, geçen yılın ilk 9 aylık dönemine göre bu yılın ilk 9 aylık döneminde faiz giderlerimiz %34.9 oranında artış gösterdi.
Borçlanmanın maliyeti olan faiz giderlerinin katlanıyor olmasından tedirgin olan iktidar, tekrar vergilere sarıldı ve ilave vergiler getiren teklifi Meclis’e sundu.
Bu teklifin önümüzdeki hafta içinde bütçe görüşmelerinden önce yasalaşmasını bekliyoruz.
TEKLİFİ HAZIRLAYANLAR DERSLERİNE HİÇ ÇALIŞMAMIŞ!
Dijital hizmet vergisi getirilmesi olumlu olmakla birlikte, uygulamada çok ciddi problemler yaşanacağı şimdiden görülmektedir.