Çekte kanun zoru ile dolandırılma!
Çekin ödeme aracı yerine kredi ve teminat aracı haline dönüşmesi, karşılıksız çek keşide etmenin ölçülülük ilkesine aykırı olması ve suçta kast unsurunun dikkate...
Çekin ödeme aracı yerine kredi ve teminat aracı haline dönüşmesi, karşılıksız çek keşide etmenin ölçülülük ilkesine aykırı olması ve suçta kast unsurunun dikkate alınmaması nedenleri ile 2012 yılında kaldırılmış olan çekte hapis cezası, 2016 yılında dolaylı olarak tekrar getirilmiş ve binlerce esnafa hapis yolu açılmıştı. Öyle ki, 250.000 dosya ile binlerce kişi hapse girmiş ya da girmekte idi.
Yaşanan darbe girişimi ve sonrasında yaşanan FETÖ operasyonları, kur artışları ve konkordato nedeniyle kendi alacaklarını tahsil edemediği için borçlarını ödeyemeyen ve bu yüzden çekleri karşılıksız çıkan binlerce esnafın hapis tehdidinden kurtarılması için; pandemiyi de dikkate alan iktidar, 2020 Mart sonundan 2021 Mart sonuna kadar alacaklı ile anlaşmak şartı ile infazları durduran yasal düzenleme yapmıştı. Ancak pandemi ve sürenin kısalığı sorunu çözemedi.
İktidar, çekte hapis cezası olmamasına rağmen, adli para cezasını ödeyemediği için hapis cezası alan ve hapse giren, hapse girmemek için kaçak yaşayan ya da davalar sonucu hapse girmesi muhtemel çek borçlusu binlerce kişinin sorununu bu kez kesin olarak çözmek için, nihayet yeni bir yasal düzenleme yaptı.
Buna...