Çok uluslu şirketlere şeffaflık geliyor
Google, Apple, Amazon ve Starbucks gibi dünya devi şirketlerin, vergi planlama yöntemlerine karşı oluşan tepki ve kamuoyu baskısı; Avrupa genelinde vergi kaybının önüne geçmek için, uygulanacak ortak kuralların...
Google, Apple, Amazon ve Starbucks gibi dünya devi şirketlerin, vergi planlama yöntemlerine karşı oluşan tepki ve kamuoyu baskısı; Avrupa genelinde vergi kaybının önüne geçmek için, uygulanacak ortak kuralların belirlenmesi yolunu açtı. Avrupa, çok uluslu şirketlerin en yaygın yöntem olarak düşük vergi uygulayan ülkelere kâr aktarımının önlenmesini amaçlıyor.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı’nın beyanına göre; çok uluslu şirketlerin vergi planlamaları dolayısıyla, Avrupa Birliği ülkeleri her yıl 50 ila 70 milyar Euro civarında vergi gelirinden mahrum kalmakta.
TEKLİF KABUL EDİLDİ
Çok uluslu şirketlerin Avrupa Birliği ülkelerinde neden olduğu vergi kaybını engellemek için, Avrupa Parlamentosu’na bir teklif sunuldu. Bu teklifte, çok uluslu şirketlerin bazı hassas bilgiler haricinde, ülke bazında vergi beyanlarının kamuya açık şekilde raporlanması öneriliyor. Buna göre, yıllık hasılatı 750 milyon Euro’yu aşan çok uluslu şirketlerin yıllık kurumlar vergisi beyanlarının faaliyette bulunulan ülkeler itibariyle belirlenen standart bir şablona göre kamuya duyurmaları öngörülüyor. Ayrıca bu bilgilerin şirketlerin web sitelerinde de yer alması şartı getiriliyor. Avrupa Komisyonu’nda yayınlanacak bu bilgilere ilişkin bir sicil oluşturulması da karara bağlanıyor.
Kamuya açıklanacak raporlarda; şirket iştiraklerinin listesi, faaliyet konularına ilişkin özet açıklama, tam zamanlı çalışan sayıları, net gelirleri, ödenmiş sermayeleri, vergi öncesi kâr zarar durumları, ilgili ülkede ödedikleri vergiler, geçmiş yıl kârları ile ilgili şirketin veya iştiraklerinin tercihli vergi rejimlerinden yararlanıp yararlanmadığı bilgilerine de yer verilecektir.
Çok uluslu şirketlere ticari olarak hassasiyet içeren bazı bilgileri açıklama konusunda muafiyet tanınabilecek ve muafiyet ile ilgili talepler yıllık olarak ülke bazında gözden geçirilip, onaylanacak. Komisyon, ayrıcalık tanıdığı bu şirketlerin listesini ve muafiyet tanıma gerekçesini de açıklamak zorunda.…