Damada arkadaşından Bitcoin dönemi
Bu köşede vergi mevzuatı ve ekonomiyi ilgilendiren birçok konuyu siz değerli Sözcü okurlarının gündemine taşımaya çalışıyorum. İki gün önce gazetelerde; düğünde damada...
Bu köşede vergi mevzuatı ve ekonomiyi ilgilendiren birçok konuyu siz değerli Sözcü okurlarının gündemine taşımaya çalışıyorum.
İki gün önce gazetelerde; düğünde damada arkadaşının “Bitcoin” hesabı aracılığı ile 30 dolar yolladığına ilişkin haberleri okuyunca, bu konunun artık bu köşede gündeme getirilmesi gerektiğini düşündüm.
Bitcoin nedir, nasıl çalışır?
Bitcoin, kavramsal olarak aynı anda iki şeydir. İlki, kanuni para statüsüne sahip herhangi bir fiziksel karşılığı olmadan kullanılan hesap birimi anlamına gelen dijital bir paradır. İkincisi, para arzı üzerindeki devlet tekelleriyle mücadeleye yönelik özel teşebbüs tarafından sağlanan bir paradır. Bitcoin işlemleri, merkez bankaları veya devlet kurumları gibi geleneksel finansal oyuncular ile ilgili işlemler değildir.
Satoshi Nakamoto takma adıyla faaliyet gösteren kimliği gizli bir bilgisayar korsanı, dünyanın ilk dijital parası olan Bitcoin’i 2009 yılında yarattı. Çin’den para kaçırmak isteyen ancak para transferi yapamayanlar için, mecburiyetten ortaya çıkmış bir dijital ödeme aracı olmasına rağmen, Bitcoin; elektronik ticarette aracılara duyulan ihtiyacı ortadan kaldıran; devlet müdahalesinin kalıcı olarak yasaklandığı ve gereksiz kılındığı bir değişim aracı olarak kamuoyuna sunulmuştur.
Bitcoinler, müzik ve metin dosyasına benzer bilgisayar dosyalarıdır. Yok edilebilir yada tıpkı nakit para gibi kaybedilebilirler. Kişisel bir bilgisayardan üretilir ya da bir çevrimiçi servise tevdi edilirler. Hem mal, hem de hizmet satın almak için kullanılabilirler. Bitcoinler, tam anlamıyla bilgisayar dosyalarıdır, harcamak için bir kullanıcıdan diğerine gönderilmesi gereklidir, tıpkı e-posta göndermek gibi.