Eurobondların vergilendirilmesi
Eurobond; devletlerin ya da şirketlerin kendi ülkeleri dışında kaynak sağlamak amacıyla uluslararası piyasalarda yabancı para birimi üzerinden satışa sundukları, genellikle uzun vadeli borçlanma aracı olarak kabul...
Eurobond; devletlerin ya da şirketlerin kendi ülkeleri dışında kaynak sağlamak amacıyla uluslararası piyasalarda yabancı para birimi üzerinden satışa sundukları, genellikle uzun vadeli borçlanma aracı olarak kabul edilmektedir. Vergi uygulaması bakımından Eurobondlar ise; devlet tahvili ve Hazine bonosu gibi değerlendirilmektedirler.
■ Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinin birinci fıkrasının 7 numaralı bendinin (a) alt bendi kapsamında %0 oranında stopaja tabidir.
■ Anapara üzerinden hesaplanan kur farkları vergilendirilmez.
■ İndirim oranı ya da maliyet bedeli endekslemesi uygulanmaz.
■ Elde edilen Eurobond faiz gelirleri, beyana ve tevkifata tabi olan diğer menkul ve gayrimenkul sermaye iratları ile birlikte, 2021 takvim yılına ait 53.000 TL’lik beyan sınırı aşıyorsa yıllık beyanname ile beyan edilecektir.
Eurobondlar; döviz cinsinden ihraç edilmeleri nedeniyle, itfaları sırasında oluşan değer artışları irat sayılmaz ve elde edilen gelirlere indirim oranı uygulaması da söz konusu değildir.