İmar affına hücum!
Hükümet yaklaşan seçim öncesi, seçmenlerin gönlünü almak ve sonrasında da oylarını almak için; uzun süredir beklenen ve altyapısı hazırlanan “İmar Barışı” düzenlemesini...
Hükümet yaklaşan seçim öncesi, seçmenlerin gönlünü almak ve sonrasında da oylarını almak için; uzun süredir beklenen ve altyapısı hazırlanan “İmar Barışı” düzenlemesini 7143 Sayılı Kanun ile çıkardı.
Kamuoyuna imar barışı olarak sunulmasına rağmen; düzenlemenin bir imar affı düzenlemesi olduğu aşikârdır. Ülkemizde, imar affından yaklaşık 15 milyon kişinin yararlanması ve 50 milyar TL’lik gelir elde edilmesi beklenmektedir.
Bugün ki yazımda sizlere, imar affı kapsamında “Yapı Kayıt Belgesi” temininin nasıl verileceğine ilişkin tebliğ düzenlemelerinin bir özetini sunacağım.
YAPI KAYIT BELGESİ NASIL ALINACAK?
7143 Sayılı Kanun’un 16’ncı maddesiyle, 3194 sayılı İmar Kanunu’na eklenen geçici 16’ncı maddede, kamuoyunda “İmar Affı” olarak adlandırılan ve ruhsatsız ya da ruhsatına aykırı yapılmış binalara Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin uygulama düzenlenmektedir.
– Yapı Kayıt Belgesi 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için verilecek,
– Müracaatların 31.10.2018 tarihine kadar yapılması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31.12.2018 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir (Başvuru ve ödeme süresini bir yıla kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir).
– Müracaatlar yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemi’ndeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle veya kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle yapılacaktır.