KOBİ kalmak için limit 500 milyon TL’ye çıkartılmalıdır
Türkiye’de işletmelerin %99.7’si küçük ve orta boy işletmelerden (KOBİ) oluşmakta ve bu işletmeler toplam istihdamın %77.7’sini sağlamaktadır. Bu oranlar Türk ekonomisinde KOBİ’lerin yeri ve...
Türkiye’de işletmelerin %99.7’si küçük ve orta boy işletmelerden (KOBİ) oluşmakta ve bu işletmeler toplam istihdamın %77.7’sini sağlamaktadır. Bu oranlar Türk ekonomisinde KOBİ’lerin yeri ve öneminin büyüklüğünü açıkça ortaya koymaktadır.
KOBİ’lerin zayıf yönleri olarak belirtilen finansman ve teknoloji sorunları ile rekabet gücünün artırılmasına ilişkin sorunlarının çözümüne öncelik verilmektedir. Ülkemizde KOBİ olmanın önemi, devlet bankalarından ucuz kredi almak ve dolayısıyla krediye kolay erişim açısından çok önemlidir.
KOBİ TANIMI GÜNCELLENDİ
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkındaki Yönetmelik’te 18.03.2022 tarih ve 31782 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan değişiklikler yapıldı. Buna göre; yeni KOBİ sınıflaması aşağıdaki şekilde oluştu.
Yukarıdaki düzenlemeye göre 250 kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 250 milyon TL’yi aşmayan işletmeler KOBİ olarak tanımlanıyor.
KOBİ olmak için belirlenen ciro rakamı 2012 yılında 25 milyon TL’den 40 milyon TL’ye, 2018 yılının haziran ayında 125 milyon TL’ye ve...